Jump to content

A féltékenység örökletes, vagy tanult viselkedés?

2014. 08. 12. 14:39

A University of California-San Diego (UCSD) friss kutatásának eredménye nem kevesebbet állít, mint hogy a féltékenység érzése ösztönszinten is megtalálható.

El kell hát vetnünk azt az állítást, hogy a féltékenység tanult viselkedés? A kutatás szerint igen, legalábbis a kutyák esetében, hiszen féltékenységi jeleket mutatnak, ha a gazdájuk mással, s nem velük foglalkozik.

Christine Harris pszichológia professzor, a kutatás vezetője szerint a féltékenység ősi fegyver, és a kapcsolatunk megvédésére szolgál. Sajnos a téma igencsak aktuális, hiszen a féltékenység szerepel okként minden harmadik, családon belül elkövetett erőszaknál.

A kutatásban részt vevő harminchat kutya idegeit azzal borzolták fel, hogy otthoni környezetben gazdáik a következő dolgokra figyeltek inkább helyettük: ugató, mozgó plüsskutya, töklámpa, és zenés mesekönyv. A kutyák igazán féltékenyek voltak. Amikor a plüsskutya volt terítéken, a kutyák megérintették, és elhúzták a „vetélytárs” közeléből a gazdáikat, 42 százalékuk a töklámpával való foglalkozásra is hevesen reagált, de a mesés zenekönyv már csak 22 százalékuknál váltott ki féltékenységi reakciót. A gazdi és a plüsskutya közé 30 százalékuk be is furakodott, sőt, 25 százalékuk rá is támadt a plüssre.

S hogy miért reagáltak így a kutyusok? A szakemberek úgy vélik, hogy valódinak látták a plüsskutyát, és fenyegetve érezték a saját helyzetüket. Így akarták megvédeni bensőséges kapcsolatukat a gazdáikkal.

(Forrás:hazipatika.com/Fotó:theamericanrose.blogspot.com)