Jump to content

Te kiegészíted a házastársad?

2014. 08. 17. 06:30

A házasság a legmélyebb, legbizalmasabb kapcsolattá válhat, ha a felek egymást kölcsönösen kiegészítik.

Házastársunk arra teremtetett, hogy kiegészítsen bennünket. Önmagunkban nem vagyunk teljesek, hiszen közösségre vagyunk teremtve. Egészítsd hát ki a házastársad ahelyett, hogy folyton kritizálnád őt, s panaszkodnál a hibái, és gyengéi miatt.

A házasságba mindenki hibákkal és gyengeségekkel érkezik. Ez lehet félénkség, feledékenység, türelmetlenség, hajlam a késésre, stb. Megvan hát a veszély, hogy gyakran elhangozzanak a Már megint...Te mindig...Te soha...Nem tudnál egyszer már...kezdetű mondatok. Stop! Nem teheted tökéletessé a párod, hibái, és gyengéi rá tartoznak. Neked csak az a feladatod, hogy kiegészítsd, nem pedig az, hogy tanítsd, neveld.

Ha például folyton a feleségedre vársz, amikor már rég indulnotok kellene, nézd meg, miben tudod segíteni. Tedd fel te a kávét, vedd fel a telefont, és keresd elő magadnak a zoknidat. A terhek sokkal jobban megoszlanak így, s nagyobb eséllyel lesztek pontosak. Ha a párod zárkózott, és nem akar beszélni a munkahelyi problémáiról, teremts bizalmas légkört, nyílj meg előtte először te (de minden tolakodás nélkül), így ő is nagyobb bátorsággal fogja elmondani azokat a gondolatokat, amik foglalkoztatják.

Gyakorold hát a türelmet, és egészítsd ki a párodat!

(Forrás: Walter Nitsche: Házaspárok kézikönyve / Fotó:desivibe.com)