Jump to content

Mi a házastársi szeretet?

2014. 08. 26. 14:30

A szeretet rendkívül sokoldalú, szavakkal szinte nem is lehet körülírni. Azt viszont, hogy miben nyilvánul meg, már meg tudjuk határozni.

A szeretet azt nézi, mit adhat a másiknak

A szeretet a másikra irányul. Tisztelet, mely bennem ébred a másik ember iránt. Miközben nagyra értékeljük a másikat, átérezzük, hogy mire lenne szüksége. Az igazi szeretet sok tanulást, és gyakorlást kíván. Egy olyan egész életre szóló elkötelezettség, ami független a hangulati állapottól, attól, hogy van-e kedve az embernek szeretni a másikat, és érez-e pillanatnyilag vonzalmat iránta. A szeretet inkább akarat, mint érzelmek dolga.

A szeretet egyben áldozatkészség is

Ha szeretetből le tudsz mondani bizonyos dolgokról, kerülöd, ami veszélyes, és esetleg elhagysz egy-két szokást, azzal bebizonyítod, hogy képes vagy a másiknak ajándékozni magad.

Az áldozatkészség egyfajta igyekezet, amely arra irányul, hogy keresed azokat a lehetőségeket, dolgokat, amelyekkel még jobbá teheted a házasságodat. Gondolunk itt például az önzetlenségre, és az apró figyelmességekre.

A legtöbb házasság a nem beteljesült elvárások miatt jut csődbe, azért, mert a házastársak nem akarják a másik javát szolgálni, inkább csak magukra gondolnak. Ahol viszont nincs meg az áldozatvállalásra való hajlandóság, ott a házasságra sem vágynak igazán. Akard boldoggá tenni a másikat, és vállald az ezzel járó áldozatot!

(Forrás: Walter Nitsche: Házaspárok kézikönyve / Fotó: www.trilulilu.ro)