Jump to content

Természetes vágyserkentők II.

2018. 03. 28. 14:17

A testi vágyak fokozásának lehetőségei iránti érdeklődés és próbálkozás az emberiséggel gyakorlatilag egyidős. Ez természetes is, hiszen a nők és férfiak legfontosabb feladatainak egyike a fajfenntartás, amihez a táplálkozás és a szexualitás elengedhetetlenül szükséges.

A ginzeng, az egyik leghatékonyabbnak tartott afrodiziákum ára az 1700-as években az aranyéval vetekedett. Hazánkban alkoholos kivonata a legelterjedtebb. Ugyanígy a kakaó és a csokoládé is méregdrága volt a múltban, mert sokáig erős vágyserkentőként tartották mindkettőt. A kutatások azóta bebizonyították, hogy valóban tartalmaznak olyan anyagot, ami szexuális téren akár stimuláló is lehet, ám olyan csekély mértékben, hogy mintegy 250 tábla csokit kellene elfogyasztani ahhoz, hogy érzékelhetı hatást fejtsen ki. Bécsben már 1624-ben elmarasztaló tanulmány jelent meg a kakaóról, ugyanis az italt a „szenvedélyek fellobbantójának” tartották.

A mai táplálkozástudományi ismeretek és fejlett kutatási módszerek segítségével viszonylag könnyen kimutatható, hogy van-e alapja a több évezrede létezı hiedelmeknek, babonáknak. Az egészséges szexuális étvágyhoz szükség van a szexuális működést befolyásoló hormonok és szervrendszerek, az érrendszer, az emésztőrendszer, az idegrendszer kiegyensúlyozott, egészséges működésére, valamint a lelki egészségre, lelki harmóniára. Az tudományosan már régóta bizonyított, hogy a szexuális élet nagyrészt a hormonok működésének függvénye, amelyek fehérjékből (aminosavakból) épülnek fel.

Éppen ezért olyan táplálkozással, amelyben tudatosan figyelnek az elfogyasztott ételek megfelelı mennyiségű és minıségő fehérje-összetételélre, a meghatározó hormonok működése, így a szexuális aktivitás is fokozható. Ezért tulajdonítanak vágyserkentı hatást a különféle tengeri halaknak, osztrigának, kaviárnak, homárnak, sajtoknak, bizonyos csonthéjasoknak (dió, mogyoró, mandula), tejtermékeknek, tojásnak. Bizonyított az is, hogy vannak olyan élelmiszerek, amelyek a húgyúti és ivarszerveket erősíti, vagy a központi idegrendszernek a szexualitásért felelő régióit izgató anyagokat tartalmaznak, illetve fokozzák a szexhormonok termelését. Ide soroljuk a nagy cink-, magnézium-, foszfor-, kálium-, kalcium-, vas-, és A-vitamin tartalmú zöldségeket, gyümölcsöket, gyógynövényeket, fűszernövényeket, tejtermékeket, egyéb élelmiszereket. Például a petrezselyem elsősorban nagy káliumtartalmának köszönhetően serkentıleg hat a vesék, illetve a vizeletkiválasztó-rendszer egészségének működésére.

Éppen ezért fogyasztása javallott, különösen azoknak a férfiaknak, akik merevedési problémákkal küzdenek, mivel a petrezselyem apiol tartalma révén izgatólag hat a paraszimpatikus idegrendszerre, jelentős értágulatot okoz, így erősíti a merevedési reflexet. A legújabb kutatások szerint a görögdinnyében található magas citrullin (aminosav) hasonló hatást fejt ki, mint a potenciazavarokat kezelı szerek. Az egészséges szexualitás csak egészséges immunrendszer mellett létezik. A védekező rendszert, az életfontosságú vitaminokat és ásványianyagokat tartalmazó élelmiszerekkel tudjuk erősíteni. A sok vitaminnal és ásványianyaggal rendelkezı zöldségeknek, gyümölcsöknek jelentős antioxidáns, azaz védı hatásuk van. Az ételekben lévő ásványianyagok és vitaminok jótékonyan segítik leküzdeni a fáradékonyságot is, növelik a szellemi aktivitást, aminek hatására nı a szexuális kedv. Ide tartozik többek közt a zeller, petrezselyem, spárga, padlizsán, görögdinnye, banán, citrus-félék, avokádó, vöröshagyma, szezámmag. Az erek rugalmassága, tágulékonysága szintén befolyásolja a nemi aktivitást, a merevedés időtartamát, illetve az orgazmuskészséget. Épp ezért olyan élelmiszerek tudatosan fogyasztása is javasolt, amelyek kifejezetten az érrendszerre hatnak. A Ginkgo biloba, a gyömbér, a fokhagyma, a bors, borsikafű, fahéj hatására a vér a nemi szervekbe áramlik, a véredények fala kitágul. A fokhagymának az érfalak védelmén túl számos egészség védő hatása van. Az ókori görögök és rómaiak hittek a fokhagyma testi erőt növelő hatásába, de a magyarok is csodaszerként tekintettek rá a múltban. A növényi fűszerekben lévő illóolajok, egyéb összetevők szintén hozzájárulnak az erek kitágulásához, a vérkeringés fokozásához. Ilyen hatású fűszerek, fűszernövények például a fahéj, szegfűbors, chili, sáfrány, rozmaring, gyömbér, koriander, ánizs, szerecsendió, borsos menta, továbbá a méz.

 

Az idegrendszer kiegyensúlyozott működése szintén jelentősen befolyásolja az egészséges szexualitást. A zellerben található esszenciális olaj például kifejezetten nyugtató hatással bír az idegrendszerre. A bazsalikom nyugtatólag hat az idegrendszerre, és csökkenti vagy megszünteti a fejfájást is. A füge, a Ginkgo biloba fokozza a koncentrációt. A kedélyállapotra ható, más néven pszichotróp élelmiszer-alkotóelemek segítik a szexuális ráhangolódást, javítják a hangulatot. Ebbe a csoportba tartoznak a koffein és teobromin tartalmú ételek, élelmiszerek. A kakaóban, így a kakaót tartalmazó csokoládékban lévő teobromin boldogságérzetet és megelégedettséget kelt. Casanova például szívesebben ivott egy csésze forró csokoládét, mint egy pohár pezsgőt. Montezuma azték uralkodó pedig csokival kínálta azokat a lányokat, akiket el akart csábítani. Vagy gondoljuk a „Csokoládé” című filmre, amelyet áthat a csokoládé erotikája. A vaníliarúd tele van hangulatfokozó illóolajjal. A bódító hatású szerek, mint például az alkohol és egyes feszültségoldó gyógynövények a központi idegrendszer működését befolyásoló hatásukon keresztül gerjeszthetik a nemi vágyat. Az alkohol serkentő hatásáról már Shakespeare is írt, méghozzá bölcsen figyelmeztetve „fölgerjeszti a vágyat, ám lerontja a teljesítményt”.

 Tehát csak mértékkel fogyasztandó, ami teljesen egybeesik az orvosi irányelvekkel is. Hosszabb távon ezek az „ajzószerek” inkább csökkentik a nemi működést, és károsítják az egészséget is, ezért rendszeres alkalmazásuk ellenjavallt. Egy ilyen anyag írásánál, ahol a téma szerteágazó volta miatt a teljességre csak törekedni lehet, mégsem tehetjük meg, hogy a tudományos érveken túl nem beszélünk a vágyak és a boldogság elérésének lelki oldaláról. Mert az egészséges szexualitáshoz, és a szeretkezés által okozott testi-lelki kielégülés megéléshez épp úgy elengedhetetlen az egészséges, kiegyensúlyozott lélek. A léleknek szükséges feltételeket néha nehezebb megadni, mint elfogyasztani egy vágyfokozó spárgakrémlevest, mert sokan vagy nem tanulták meg ennek lehetőségeit, vagy nem tartják fontosnak alkalmazni, amit megtanultak. A megfelelő ráhangolódás elengedhetetlen kellékei közé tartoznak a nyugtató vagy éppen bódító illatok, az érzéki zene, a sejtelmes fények, a megfelelı hőmérséklet, a szépen megterített asztal, a hangulatos, tiszta helyiségek, a másik fél iránt tanúsított figyelmesség, kedvesség, megértés, szeretet, szerelem.

 

 

 

(Forrás: lelkielet.co.hu, mdosz.hu l Kép: pixabay.com)