Jump to content

Kis megcsalás is megcsalás?!

2019. 10. 08. 19:00

Kapcsolatban lenni azt jelenti, hogy szeretnénk feltételek nélkül megbízni a társunkban. Ez nagyfokú bizalmat, őszinteséget feltételez, de nem minden párkapcsolat működik így.

Az pedig a pároktól függ, hogy mi fér bele a kapcsolatukba. Hallhatunk olyanról, hogy nyitott kapcsolatban élnek. Ez lehet elítélendő vagy sem, mindenesetre ekkor egymás között vállalják azt, hogy habár együtt élnek, akár férj és feleségként is, de ha megtetszik valakinek egy harmadik fél, akkor nem mond nemet. Ez döntés kérdése, de ha belemegy valaki ebbe, akkor nem érheti túlzott meglepetés.

A kapcsolatok legtöbbje azonban nem így működik. Monogámként gondoljuk, hogy leéljük az életünket a választottunkkal. A jól működő kapcsolatokba is belepiszkálhat a féltékenység (legyen az valós vagy valótlan alapokon nyugvó), és a megcsalás. A megcsalás azonban nemcsak a testi együttlétet jelentheti. Afelett hunyhat szemet a sértett, megbocsáthat, de akár a szakításhoz, váláshoz is okot adhat, míg mások már a lelki megcsalást is válóoknak tartják.

Bonyolult lehet a szerelem, és aki ilyen kapcsolatban van benne, az nem is mindig tisztán látja a valóságot.

A megcsalás egy újabb, újhullámos kategóriája is fenyegethet. Ezt nevezik mikromegcsalásnak. A párok együtt vannak, de az egyik fél érzi, hogy valami nem stimmel. A társa ugyan nem mond semmit, sőt tagadja azt, hogy mást szeretne, de mégis számos jel utal valami turpisságra. Apró hazugságokra jöhet rá a párja, úgy érzi, hogy nem őszinte vele a társa. A mikromegcsalás hátterében azonban nincs szó megcsalásról se testi, se lelki értelemben, mégis úgy érzi magát az, aki sejti, hogy párja valamiben sántikál.

A mikromegcsalás azt jelenti, hogy bár párkapcsolatban él valaki, és talán magának sem vallja be, hogy amiben van, az nem jó már számára, de tudat alatt vagy azon felül is sokkal nyitottabbá kezd válni ismerkedésre. Sokkal inkább foglalkoztatni kezdik a külsőségek, mert jó benyomást szeretne kelteni.

Nemcsak a személyes kapcsolatok építésére fordít több energiát a mikromegcsaló, hanem akár az online területen is ismerkedésbe bocsátkozik. Jól esik vad idegentől a jó szó, akár szexuális tartalmú csevegést is sokkal lazábban és könnyedébben lefolytathat. Mindegy, hogy személyes vagy online kapcsolatot ápol valakivel, de egyre vonzóbb lehet a kommunikáció, míg odahaza már talán semmiről nem tudnak a párok beszélgetni.

A mikromegcsalás tehát nem a tényleges megcsalás, azonban ha a fent említettek közül te is tapasztalsz saját életedre levetítve (akár mint mikromegcsaló vagy „megcsalt”), és ez egyáltalán nem tetszik, akkor javítani szükséges a párkapcsolati minőségen. A mikromegcsalás ugyanis csak egy ideig marad mikro, gondnak már éppen elég nagy. Ha meg szeretnéd menteni a kapcsolatodat, mindenképp több figyelem, törődés, beszélgetés szükséges.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)