Jump to content

Gyermekes, elvált szülőként új kapcsolat

2020. 05. 28. 19:00

Ami nem működik, azt vagy megjavítjuk, vagy újra cseréljük le. Ezt akár a párkapcsolatainkkal is tehetjük.

Amíg nem születik közös gyermek egy kapcsolaton belül, addig csak magukról kell gondoskodniuk a pároknak, de egy utód születésével nagy felelősséget kell vállalniuk. A megromlott viszont vagy rendbe hozzák, vagy feladják, és külön utakon folytatják. A gyermek mindenképp szenvedőalanya egy szülők közötti huzavonának, válásnak, még akkor is, ha viszonylag békében le tudják zárni közös életüket. Az új élet megkezdése egy vagy több gyerkőccel a nyomunkban nem olyan egyszerű. Már az is kérdést vet fel az egyedülálló szülőkben, hogy mi az az idő, ami után illendő társat keresni? Egyáltalán illik-e olyat tenni, ha már vannak gyermekei az embernek?

Természetesen illi, hiszen az ember társaslény, de gyermekes szülőként már nem tekinthet önzően a saját életére, hiszen ha gyermekeit egyedül neveli, akkor róluk is gondoskodni szükséges. A nem jól sikerült kapcsolat, házasság ellenére is vágyik az ember a szerelemre, így az sem olyan meglepő, ha kialakul egy újabb párkapcsolata az egyedülálló szülőnek. Annak azonban nagy tétje van, hogy mikor mutatja be új párját a gyermekének. Hol van az a határ, hogy az ne legyen se túl korai, de ne is mástól tudják meg a gyerekek, hogy anya vagy apa (netalán mindkettő) életében új kapcsolatra tett szeret.

A legfontosabb egyedülálló szülőként arra őszinte választ adnia saját magának, hogy az új kapcsolat tényleg nagy szerelem és nem csak az űrt pótolja? Ha ugyanis még nem felkészülten vág bele valaki egy új kapcsolatba, akkor leginkább a magány miatt fél és emiatt tűr meg valakit maga mellett. Érdemes ezt átgondolni, őszintén bevallani magának, ha még nincs kész egy komolyabb kapcsolatra, valamint tényleg komolyak a tervek. Azonban a rózsaszín mámoros időszakot is érdemes megvárni. Annak lecsengése után ugyanis tisztábban és reálisabban lát az ember, így már azt is fel tudja mérni, hogy érdemes-e az új kapcsolatot bemutatni a gyermekének, vagy sem.

Egy új kapcsolat elején még mindig olyan szép és jó, és ha ilyenkor, nem a valóságban járva mutatja be gyermeknek a szülő új párját, akkor nemcsak a kapcsolat rovására mehet, de a gyermeket is megzavarja érzelmileg.

Sok múlik tehát a fokozatosságon. A párkapcsolat kialakulása mindkét fél számára új lehet. Nemcsak a gyermekes szülőnek kell átgondolnia és türelemmel kezelnie az új helyzetet, hanem az új párra is figyelemmel kell lenni. Az is szempont, hogy arra ügyeljen a szülő, a párja készen áll-e arra, hogy a gyerekekkel szembesítse?

A válás mindenképp megváltoztatja a gyerekek életét és hatással van lelkükre és csak megnehezíti azt, ha a szülők egymás ellen hangolják, netalán uszítják a gyerekeket.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)