Jump to content

Monogámia egy életen át

2020. 06. 29. 19:00

A hűség döntés kérdése. A szív elvihet másik irányba, de rajtunk áll az, hogy mit engedünk meg, milyen keretek között mozgunk, és függ, hogy azt mások hogyan ítélik meg.

Érett kapcsolatainkban arra vágyunk, hogy ne kelljen a másiknak megjátszani magunkat. Úgy szeressen minket, ahogy vagyunk, és fordítva is, így nincs szükség a játszmákra. Ezentúl szükséges a mély érzelem, az őszinteség, és fontos az elköteleződés.

Valamilyen szinten szeretnénk teljesen magunkénak tudni a párunkat, nem szeretnénk osztozkodni rajta, vagyis a monogámiára vágyunk. Ez nem azt jelenti, hogy állandóan egymás nyakán kell lennünk, de a szerelemben szeretnénk, ha a párunk csak velünk teljesedne be. Vagyis egy egészséges párkapcsolatban szükség van a szabadságra is, mégis elvárjuk a magunktól és a másik féltől is, hogy monogám kapcsolat legyen az.

A monogám kapcsolat kialakítása az, amelyre nemcsak vágyunk, de társadalmilag is a legelfogadottabb. Ehhez pedig megfelelő kommunikációra van szükség a pár tagjai között. Őszinteség, nyíltság, beszélgetés. Legalább olyan fontos összetevői a kapcsolatnak, mint a hűség. Sőt, ezek nélkül nem is lehetséges a hűség.

A jó kapcsolatban nincs én, és nincs te, hanem mi van. Az egyént érinti örömök és bánatok a másikra is tartoznak. Szükséges odafigyelni minden apróságra, mert ezek a kis dolgok naggyá nőhetnek, ha mellőzzük. Ez azt jelenti, hogy meghallgatjuk a párunkat türelemmel, és viszont számíthatunk támogatására, figyelmére.

Időről-időre szükséges a régit felújítani. A több éve működő kapcsolatokat is fel lehet pezsdíteni. Egy közös vacsora, kettesben, valahol távol mindenkitől, akár a gyerekektől. Nem rossz az, aki időnként odafigyel magára, kapcsolatára. Sőt receptre ki kellene írni. A romantikának, a szenvedélynek nem szabad kihunynia, mert előbb vagy utóbb valaki máshol fogja keresni azt, amit kapcsolatában nem kap meg.

A jó kapcsolatban mindkét fél akaratának érvényesülnie kell. Nem muszáj egyszerre akkor, ha az egyik fél ötlete meggyőzőbb, logikusabb és jobb. Azonban ez sem azt jelenti, hogy mindig csak az egyikük szava a mérvadó. Olykor alkalmazkodni kell, kompromisszumot kell kötni, hogy tovább fejlődhessen a kapcsolat.

Az elköteleződést már megemlítettük. Nem véletlenül, mert a monogám kapcsolatunkban megingathatatlanok vagyunk, bármilyen vonzó ajánlatot kapunk, bárki is tűnik fel, érzelmeinket nem tudja eltéríteni senki és semmi. Ez tehát döntésünktől függ.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)