Jump to content

Önismeret és barátok – a vélemény számít

2022. 01. 06. 19:00

A családunkba beleszületünk, nincs választásunk, de a barátaink esetében már rajtunk múlik, hogy kiket engedünk magunkhoz közel.

A barátainkkal való kapcsolat közös és kölcsönös akaratú, amelyet sokféle tényező kovácsolhat össze. Ugyanígy megválasztjuk azt is, hogy ki lesz a párunk, kivel szeretnénk közös életet vállalni. Amikor megtalál minket a szerelem, talán a barátnők azok, akik legelőször értesülnek erről. Sőt, lehet, hogy jelen vannak akkor is, amikor a szerelem lángra gyúl. Nem véletlenül fontos a barátnők véleményei arról, hogy mit gondolnak a párunkról, a kapcsolatunkról. Nem feltétlenül csak tanács kérésekor van szükségünk rájuk, hanem akkor is, ha meg szeretnénk velük osztani élményünket, örömünket.

A barátnőink azok, akik talán a legbensőségesebb titkainkat is ismerik. A generációs különbségek miatt a szülőkkel nem biztos, hogy megosztanánk akár intim részeteket is. Azt azonban mi döntjük el, hogy a barátnők által tanácsoltakból mit fogadunk el és mit nem. Annyi ugyanis biztos, hogy a kívülről sokkal reálisabban láthatnak olyan dolgokat, amelyet mi nem. Pláne nem úgy, hogy a szerelemtől rózsaszín ködébe is beleveszünk.

Csakhogy…

A barátnők sem tévedhetetlenek, mint ahogy a saját érzéseinket is tévesen azonosíthatjuk, értelmezhetjük. Ráadásul az önmagunkról alkotott képet nemcsak a tükörben látottak adják, hanem az is, amelyet a környezetünk vetít vissza ránk. A barátaink tehát tükröt tarthatnak nekünk. Mi történik akkor, ha maga a tükör is torzít?

Hajlamosak vagyunk olyat is életünk, személyiségünk részévé tenni, amely nem ránk jellemző, hanem a külső környezet sulykolja belénk. Elhisszük, hogy ilyen vagy olyanok vagyunk, hogy képesek vagyunk valamire vagy sem. Ha pedig ezek a kívülről érkező vélemények negatív tartalmúak, ne csodálkozzunk, ha beigazolódik, amit mondanak.

A barátok szava nem kőbe vésett törvény, amelyet, ha törik, ha szakad meg kell fogadnunk. Lehet benne igazság, de érdemes bízni önmagunkban. Habár az önismereti fejlődést igénylő feladat, amelybe beletartozik fájdalom, öröm egyaránt, mégis segítenek a tisztánlátásban.

 

Az igazán jó barátok reális tanácsokat és felismeréseket osztanak meg velük mindenféle intrika, féltékenység nélkül. Ha van jó barátod, akiben megbízol, nem árt, ha megkérdezed, ő hogyan látja az épp bimbózó kapcsolatodat. Lehet, hogy olyat lát meg, amit te nem.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | Képek: Pixabay)