Jump to content

A beépült sémák alattomosan irányítanak

2022. 06. 30. 19:00

Kapcsolatok jönnek, majd kisebb vagy nagyobb idő eltöltése után mennek is? Mintha mindig „rossz” emberekbe botlanál?

Lehet, hogy nem is az emberekkel van a gond, hanem a te sémáiddal. Erre gondoltál már?

Úgy érzed, hogy folyton ugyanabban a cipőben találod magad ismerkedés és kapcsolat terén? És persze bűnös ebben mindenki, de főleg azok, akik nem passzolnak hozzád, és gonoszul nem alakítanak veled jó kapcsolatot?

Nos, valószínűleg rossz az a séma, ami alapján a kapcsolataidat, a magánéletedet építed. Márpedig ezek tiniként alakulnak ki bennünk és hatással van arra, amit akkor tapasztalunk, észlelünk magunk körül. Az akkor tapasztaltak újra aktiválódnak és működésbe lépnek, némileg akaratunktól függetlenül. Vagyis úgy kezdenek el életbe lépni, hogy lényegében nem is vagyunk azzal tisztában. Csakhogy ezek a sémák valahol nagyon odaillőek, máshol létidegenek és egyáltalán nem odavalóak.

Ha az ilyen rossz sémák dolgoznak a magánéletünkben is, akkor olyan karaktereket vonzunk be, vagy akár keresünk, akik a puzzle kirakónk elemei közé cseppet sem illenek be. Megpróbálhatjuk beilleszteni, de akárhogy forgatjuk, az nem lesz jó. Csupa erőlködés azért, hogy kialakítsunk egy párkapcsolatot olyannal, akivel egyáltalán nem lehetséges, semmi keresni valónk egymás mellett. Persze még így is csalódás a vége.

Az ilyen sémák természetesen csak megcsappantja az önértékelésünket, és elhisszük magunkról, hogy nem érünk annyit, mint X vagy Y. Nekünk meg kell alkudni egy valamilyen kapcsolatban, vagyis vagy behódolunk vagy megalkuszunk. Egyik sem ad igazi szerelmet és boldogságot sem. Az a baj ezzel, hogy csak tovább rontják az esélyünket a normális és kiegyensúlyozott párkapcsolat kialakításában. Ez a magány és az elhagyatottság felé sodorhat. Ha meg is próbálunk ezen felülkerekedni, de a sémák a háttérben ugyanúgy dolgoznak bennünk, akkor belemehetünk olyan kapcsolatba, amelyik felszínes, azaz csak úgy vagyunk abban minden érzelem és boldogság nélkül. Esetleg annak „tudatában” megyünk bele a viszonyba, hogy a szakítás tényét már előre felvázoljuk magunkban.

Az is lehet, hogy a sémánk olyan torz, hogy a mércét senki sem tudja megugrani. Azaz nekünk senki nem felel meg, nem tökéletes. Mindig hiányzik valami az illetőből. Ez esetben ne csodálkozzunk, ha kisorolnak mellőlünk.

Bármilyen sémáink is vannak, azok belénk kódoltak és dolgoznak a háttérben. Csakhogy ki is lehet azokat iktatni, vagy legalábbis kikerülhetők. Ha fel is ismerjük azokat, attól még deaktiválni nem egyszerű. Pláne, ha egyszerre több is munkálkodik.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | Képek: Pixabay)