Jump to content

Barátok?! Kösz nem. De miért nem?

2022. 08. 26. 19:00

Az élet olyan kiszámíthatatlan és sokszor minősíthetjük igazságtalannak is. Az egyik nagy revans az élettől, ha valaki nem úgy szeret viszont, mint ahogyan mi őt.

A viszonzatlan szerelem kicsit megöli az ember lelkét. Legalábbis ott és akkor úgy érezzük. Azonban egy rossz kapcsolat legalább annyira felőröli az embert. A kényelem vagy a biztonság marasztal valaki mellett? Rég rossz. A szakítás, egymás elengedése sokkal humánusabb megoldás. Még ha fájdalmas is, ezzel mindkettőnknek esélyt teremtünk az újrakezdéshez. És mi marad a szakítás után?

Sokféleképp végződhet egy kapcsolat. Csak reménykedni lehet abban, hogy mindkét fél olyan intelligens, hogy a különválás után is szinten lehet tartani egy normális viszonyt. Sok esetben ez annyit jelent, hogy nem ócsárolják és feketítik be egymást a szakítás után sem. Ha találkoznak, akkor sem zajlik köztük sárdobálás. Lehet, hogy nem is keresik egymás társaságát, de legalább kevésbé megtépázottan tudják folytatni egyedülálló életüket.

Azt mondják, hogy egy kapcsolatban az egyik fél mindig kicsit jobban szeret. Elképzelhető, hogy ez az állapot hullámzik kettejük között, de az is, hogy mindig az az egyik lesz az, aki jobban ragaszkodik a párjához. Egy ilyen viszonyban, a szakítás után a legnagyobb tőrdöfést jelentheti az a mondat: „Azért barátok maradhatunk.” Aki még mindig szereti a párját, de mégis enged a szakításnak, mert muszáj elengednie azt, akit lát szenvedni, ez a mondat lélekgyilkos. Aki pedig mondja, az a saját lelkét is nyugtatni kívánja és a másik embert is szeretné egy kicsit óvni a fájdalomtól. Az azonban biztos, hogy ez a kijelentés mintha lelohasztaná a barátkozásra való kedvet. Hiába a labda feldobása: általában nem működik ez a fajta barátkozási szándék.

De mi van, ha igen? Vajon át tud állni az ember szerelemből barátságba? Szakemberek vizsgálták ezt a témakört és azt találták, hogy ha a kapcsolat megszakítása után is fennmarad egy kapcsolat, akkor a kommunikáció javarészt telefonon vagy az online térben folytatódik. Egyre ritkábban keresik egymás ilyen jellegű társaságát, de ha mégis igényt tartanak arra, az történjen inkább a személyes találkozás kerülésével.

Az ilyen kapcsolattartás arra enged következtetni, hogy egyik vagy másik, esetleg mindkét fél esetében arról van szó, hogy még teljesen nem engedték el egymást és ha a sors úgy rendezi, akkor újból egy pár lehetnek. Tényleg ez állhat a háttérben? Nos, mindenképp esély van erre. Főleg akkor igaz ez, ha az egyik fél még mindig érez a másik iránt vonzalmat. Az okok között szerepelhet az is, ha jóval a különválás után is még mindig egyedülállóak. Ugyanakkor nyíltan nem mondják ki titkos reményeiket, vagyis marad a vágyakozás, a várakozás.

Habár az esetek nagy többségében nem működőképes a szakítás utáni baráti kapcsolat fenntartása, de van, hogy működik. Ebben az esetben már nem a „mi” kategóriát alkotják, hanem mindenki külön-külön éli az életét, de érdeklődnek egymás felől. Tudnak örülni egymás szerelmi életének pozitív történéseire, és kicsit sem éreznek irigységet, féltékenységet.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | Képek: Pixabay)