Jump to content

Érettebben a döntéseink is azzá válnak? Avagy házasság nem fiatalon

2024. 04. 14. 19:30

A házasság nagy elköteleződés, de így is sokan ugranak bele nagyon fiatalon és meggondolatlanul. Azonban az sem olyan ritka, ha valaki igyekszik ezt a nagy döntést kitolni az életében.

A mai, rohanó világunkban már senki nem csodálkozik azon, ha valaki nem a 20-as éveiben házasodik és vállal gyermeket. A tanulmányok elvégzése, a tapasztalat és gyakorlat szerzése, a karrier és a stabil háttér megteremtése időt vesz el az életünkből és még ott van az ismerkedés nehézsége is.

Semmi sincs abban, ha a 30-as éveiben járó még nem tud házasságot felmutatni. Van néhány előnye is annak, ha kicsit későbbre halasztódik ez a nagy döntés. Azt is eláruljuk, hogy mik azok.

Élettapasztalat: Korral nő az élettapasztalat és a gyakorlat. Egészen más szemüvegen át láthatja egy érettebb személy a világot és a kapcsolatokat is. Mindez segíthet abban, hogy jobban megértse saját igényét, céljait és vágyait.

Karrierépítés: Idősebben stabilabb a karrier. Már kitapostuk valamennyire az utunkat, így kevésbé kell aggódnunk az anyagi biztonság miatt, ami azt engedi meg, hogy több időt és energiát fordítsunk a kapcsolatra.

Felelősségtudat: Kellő felelősségtudattal vagyunk már felvértezve vagyunk, ami segíthet abban, hogy stabilabb alapokon nyugodjon egy kapcsolat, amely megérett a házasságra is.

Önazonosság: Kinek hosszabb, kinek rövidebb az az út, hogy igazán megismerje önmagát. Ha ez megtörténik, akkor tisztábban látható az egész világ és az emberi kapcsolataink is.

Kapcsolati fejlődés: A baráti kapcsolatunk már stabilabb, de persze esély van új személyek belépésére is. Már nem a mennyiség, hanem a minőség fontos. Mindez segíthet abban, hogy tágabb társadalmi kapcsolatrendszerrel rendelkezzünk, ami hozzájárulhat a párkapcsolatunkhoz is.

Konfliktuskezelés: Megtanuljuk, hogyan kell és lehet önuralmat gyakorolni. Tudjuk, hogy tetteinknek és szavainknak súlya van. Megnőhet a konfliktuskezelési képességünk, így könnyebben tudunk megoldásokat találni a párkapcsolati problémákra is.

Érzelmi stabilitás: Több szakítás és akár válás is lehet mögöttünk, amelyek megtanítottak sok mindenre és segíthetnek abban, hogy kiegyensúlyozottabbá váljunk a kapcsolatainkban.

Életcél: Habár mindig lesznek új céljaink, de egyre világosabb az irány, amerre szeretnénk haladni az életben. Ez segíthet abban, hogy igazán jó párkapcsolatot építsünk ki.

Türelem és megértés: Egyre bölcsebbé és gyakorlottabbá válunk idővel, így több türelmet és megértést tanulunk és tanúsítunk, ami szükséges a párkapcsolatban is. 

(Forrás: lelkielet.co.hu | Képek: Pixabay)