Jump to content

Mit jelent a szervezetnek az időjárási front?

2014. 02. 20. 14:12

Időjárás mindig is volt, mégsem szaladgált körülöttünk ennyi frontkóros és meteoropata. Egyesek szerint humbug az egész, hiszen időjárás mindig is volt, mégsem szaladgált körülöttünk ennyi meteoropata. A dühünk mélyén lappanghat a minket ért igazságtalanság, feszültek lehetünk a stressztől, fájdalmunkat okozhatja más, nem csak a felettünk lejátszódó időjárási folyamat. Az igazság – vélhetően – a két markáns vélemény között található: az érzékenység alkati különbséget mutat, a nőket, egyes krónikus betegeket és az időseket jobban megviseli a változás, de a frontkór hajlama öröklődhet is.

Gyakorta tapasztalható, hogy a kisgyermekek és a háziállatok, amolyan családi szenzorként jó előre jelzik az időváltozást. A pedagógusok is tudják, hogy az osztály figyelmének lankadása, a hirtelen és tömeges képességromlás, az izgő-mozgó elevenség hátterében is fellelhetők a frontbetörések.

A felnőttek szervezetéről szintén elmondható, hogy például a melegfront közelítésekor törvényszerű légköri változásokra már akkor idegrendszeri panaszokkal reagálnak, amikor a földközeli hőmérők még nem jeleznek. Ezeket a hatásokat a kevéssé front érzékenyek szervezete kiegyenlíti, ám a többiek nem birkóznak meg ilyen könnyen az időjárási jelenségek következményeivel.

A melegfrontot kísérő páratartalom emelkedés, illetve légnyomáscsökkenés hatására a szimpatikus idegrendszer kerül izgalomba. Ennek következményeként fokozódik az anyagcsere, emelkedik a vérnyomás, szaporább a szívműködés. Emelkedik a vércukor szintje is, ezért fokozódik a diabéteszesek cukorürítése, halmozódnak a vérzéses kórformák. A melegfrontra érzékenyek álmatlanságról, nyugtalanságról, pszichés ingerlékenységről panaszkodnak, a depressziós tünetek megjelenése gyakoribb. Csökken a figyelemkoncentráció, a reflexidő hosszabbodhat, ezért a közlekedési balesetek gyakorisága is növekszik. A billentyűhibás szívelégtelenségben szenvedők nehézlégzése fokozódik, a vérben emelkedik a fehérvérsejtek száma, növekszik a kalcium, viszont csökken a káliumtartalom.

A hidegfrontot kísérő páratartalom-csökkenés, és légnyomás növekedés hatására a paraszimpatikus idegrendszer izgalma fokozódik, a vérnyomás csökken, a szívműködés gyengébb. Ilyenkor a gyulladásos megbetegedések háttérbe szorulnak, viszont erősödnek a reumás és migrén jellegű fájdalmak, csökken a vércukorérték. A hidegfrontra érzékenyek kábaságra panaszkodnak, a reflexidők megnyúlnak, az alvás mélyebbé válik. Az ébren töltött idő alatt a koncentráció erősebb ugyan, a munka üteme mégis lassabb, a teljesítmény csökken. Ilyenkor növekszik a görcskészség, fokozódik a trombóziskészség, halmozódhatnak az asztmás rohamok.

Fotó: freedigitalphotos.net


lelkielet.hu/szorongok.hu