Jump to content

Az alkohol már fiatal korban tönkreteszi a memóriát

2014. 02. 25. 14:10

A tivornyázás komolyan károsíthatja a fiatalok még fejlődésben lévő agyát. És itt nemcsak a pillanatnyi emlékezetkiesésre kell gondolnunk. Egy nemrégiben készült tanulmány szerint jóval a macskajaj elmúlása után is kimutathatóak az alkohol káros hatásai. Egészen pontosan az, hogy a fiatalok memóriáját nagymértékben károsíthatja a mértéktelen alkoholizálás. A tanulmány továbbá rámutatott arra is, hogy mindez a lányoknál sokkal nagyobb veszélyeket hordoz magában. Bár úgy tűnik, hogy a tinik már testileg felnőttek és érettek, az agyuk azonban még a testi érés befejeződése után is fejlődik. Különösen az agy első részein, amelyek a tervezés, az előrelátás és a szervezőképesség kialakulásáért felelnek.

Az ivás leginkább az ún. térbeli munkamemóriát károsítja. A térbeli munkamemória az, amely azért felel, hogy felismerjük a körülöttünk lévő tárgyakat és felfogjuk a környezetünkből kapott információkat, majd ezeket és a már régebben elraktározott információkat felhasználva bizonyos feladatokat oldjunk meg. Így tudunk például tájékozódni, vezetni, sportolni stb.

„Tanulmányunk rávilágított arra is, hogy a fiatal tivornyázó lányok agyának aktivitása, bizonyos területeken kisebb, mint a nem alkoholizáló társaiké, ha valamilyen térbeli-munkamemóriát igénylő feladatról van szó. Az ebből adódó különbségek a teljesítőképesség romlásához, figyelemkieséshez és memóriaproblémákhoz vezethetnek” – mondta Susan F. Tapert.

A nagy mennyiségű alkohol fogyasztás pedig befolyásolhatja a fejlődésben lévő agysejtek növekedését.. Ez végül a teljesítőképesség romlását eredményezheti a tanulásban, a sportban, és az élet más területein - még a fogyasztás után hónapokkal is.

A tanulmányban a kutatók 40 tivornyázó és 55 nem alkoholizáló tini teljesítményét vetették össze olyan feladatok megoldásában, amelyekhez a térbeli-munkamemória használata szükséges. Eközben a résztvevők agyi funkcióit folyamatosan figyelték (MRI segítségével), és érdekes különbségeket találtak.

Az eredmény azért is volt meglepő, mert nem csak az derült ki, hogy a tivornyázás összességében rontja a memóriánkat, hanem az is, hogy az alkohol a nemek között is „különbséget tesz”. A vizsgálat során ugyanis kiderült, hogy a tivornyázó lányok sokkal alacsonyabb aktivitást mutattak, mint a „tiszta” társaik. Ezzel szemben a fiúknál ez nem figyelhető meg, sőt, az agyi működésük még majdhogynem növekedett.

A lányoknál tehát egyértelműen kimutatható, hogy esik a koncentrációképességük, rosszabb teljesítményre képesek és a memóriájuk is romlik a tivornyázás következtében. A tivornyázó fiúknál azonban más a helyzet. Náluk pontosan az ellenkezőjét, a memória felhasználásának növekedését látták. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ők büntetlenül ihatnak.

„A lányok agya, mint az köztudott, 1-2 évvel előbb kezd el fejlődésnek indulni, így az alkohol – még ha a fiatalok egykorúak is – az agy fejlődési szakaszainak különböző stádiumában éri a tiniket” –mondta Talpert. „A nemek közti különbségek magyarázata lehet továbbá a hormonháztartás változása, és az alkohol okozta hormoningadozások. Leegyszerűsítve, azonos mennyiségű alkohol, sokkal több negatív hatást gyakorolhat a nőkre, mint a férfiakra, mivel a nők anyagcseréje általában lassabb, a testzsír arányuk magasabb, a súlyuk pedig kisebb” – tette hozzá.

A kutatók pontosan ezek miatt az eltérő eredmények miatt azon az állásponton vannak, hogy a tivornyázó tinik agyának kutatása további figyelmet érdemel. Ezek az eredmények ráébresztették a kutatókat arra, hogy a fiatal tini lányok és fiúk szervezete felépítésileg teljes más, és további egymástól elválasztott kutatásokat érdemel.

„Ne feledjük azonban, hogy az alkohol és a tivornyázás minden tinire káros” – tette hozzá a szakértő. „Sok idő elteltével, amikor már régen elmúlt a másnaposság, mindenkinél ugyanúgy megjelenhetnek komoly problémák a memóriában vagy más agyi működésben, a különbség csak az idő. Az alkoholnak a fejlődő agyra gyakorolt hatásait, ugyanis csak most kezdték el vizsgálni.

Fotó: freedigitalphotos.net

lelkielet.hu/kamaszpanasz.hu