Jump to content

A leggyakoribb hangulati betegség: a bipoláris zavar

2014. 03. 07. 13:52

A bipoláris zavar a köznyelvben a mániás depresszió, és rengeteg tévhit, félreértés kapcsolódik hozzá. Egyesek bűnözőkkel azonosítják a betegséget, mások az őrület szinonimájának tartják, ám ezek általánosítások, téves hiedelmek. A bipoláris zavar kétpólusú, hangulati betegséget jelent. Az egyén életében mély depressziós és erősen felhangolt, úgy nevezett mániás epizódok váltják egymást (mániás depresszió). Gyakran kezdetben évekig csak depressziós időszakokat észlelnek, míg egyszer csak megjelenik a felhangolt, mániás periódus. A kórkép megkülönböztetése az úgynevezett unipoláris depressziótól (csak depressziós epizódok fordulnak elő) mindenképpen indokolt. Más az előfordulási gyakorisága, háttere, kórlefolyása és a kezelése is.

A bipoláris zavar előfordulási gyakorisága nagyjából állandó, egy százalék körül mozog, a nemek között lényeges eltérés nincs. A betegség oka pontosan ma még nem ismert részleteiben, de genetikai tényezők mellett szól, hogy a beteg hozzátartozói között 8-18-szor nagyobb arányban fordul elő a bipoláris zavar, illetve az unipoláris depresszió is 2-10-szer gyakoribb, emellett pszichoszociális tényezők szerepe is fontos. A betegség első tünetei általában 15-30 éves kor között jelentkeznek, és nagyjából 70 százalékban depressziós epizóddal indulnak a tünetek. A pontos diagnózis felállítását nehezíti, hogy sokszor akár 10 év is eltelik, míg az első mániás epizód is jelentkezik, addig "sima" depresszió kórjelzéssel zajlik a kezelés.

A bipoláris zavarokat osztályozhatjuk a mániás epizódok súlyossága szerint is. A betegség lefolyása során depressziós és mániás időszakok váltják egymást, melyek tünettana lényegesen eltér egymástól. Bipoláris I. zavar esetén a depressziós tünetek mellett teljes mániás tünetcsoport jelentkezik, míg bipoláris II. zavarnál a depressziós tünetek mellett csak enyhébb felhangoltságot, úgy nevezett hipomán állapotot lehet észlelni, mely gyakran inkább csak pozitív hatásait érezteti, a beteg igen aktív, jókedvű, gyakran kreatív. A hipomán állapotok emiatt ritkábban kerülnek orvos elé, gyakran csak a túl aktív betegtől már szellemileg kimerült hozzátartozók részletes kikérdezésre során derül fény a felhangoltabb periódusokra.

A betegség általában depressziós tünetekkel indul, gyakran több depressziós epizód is előfordul a mániás tünetek jelentkezése előtt. A depressziós epizódok hossza általában 6-8 hónap, gyógyszeres segítség nélkül kb. ennyi idő alatt oldódnak a tünetek. Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt A depresszió kialakulásának okai A depresszió tünetei Élet a szorongással

A legjellemzőbb a nagyfokú lehangoltság, az érdeklődés elveszítése, az örömre való képesség jelentős csökkenése vagy teljes hiánya. Csökken az aktivitás, a beteg fáradékony, lelassult, koncentrációja, figyelme csökkent, gyakran memóriazavar is észlelhető. Önbizalma, önértékelése alacsony, negatív gondolkodási sémák jellemzik. Nagyon gyakori az alvászavar, étvágytalanság, szenvedélybetegség, negatív gondolatok jelentkezése. Megjelenése gyakran elhanyagolt, idősebbnek tűnik koránál, meglassult, nem szívesen kommunikál.

Időnként kifejezett nyugtalanság (kéztördelés, járkálás) is előfordulhat. Társas kapcsolatai elsorvadnak, izolálódik, tevékenységeit félbehagyja, a legapróbb feladat is hatalmas energiájába kerül. Gyakran testi fájdalmak, diszkomfort érzések (fejfájás, gerincpanaszok) is társulnak, esetleg elfedik a depressziós tüneteket, súlyos esetben hallucinációk (pl. becsmérlő hanghallások), téveszmék (nihilisztikus, bűnösségi, hipokondriás) is jelentkezhetnek, gyakoriak az öngyilkossági kísérletek.

Fotó: freedigitalphotos.net

lelkielet.hu/webbeteg.hu