Jump to content

Az életminőség javítása az egyik legnagyobb kihívás

2014. 04. 23. 12:09

Az életminőség javítását tekinti napjaink egyik legnagyobb kihívásának a nemzeti gondolkodású értelmiségieket maga köré gyűjtő Százak Tanácsa. Az 1996-ban alakult budapesti székhelyű közhasznú egyesület szerdai kaposvári konferenciáján felszólalók azt elemezték, milyen hatással vannak az életminőségre az élelmiszerek, a néphagyományok, a kulturális értékek, vagy a sport, és mindez miként hat a testi és lelki egészségre, a társas kapcsolatokra. Szijártó István, az egyesület ügyvivő elnöke azt mondta, már csak unokáink érdekében sem szabad hagyni, hogy kiüresedjenek emberi kapcsolataink, illetve nemzeti összetartozásunk érzése.

Márai Géza agrármérnök, egyetemi docens előadásában az élelmiszerek életminőséget befolyásoló, az egészségre gyakorolt hatásáról beszélt. A szakember szerint az életminőség szempontjából rendkívül sok a rossz minőségű élelmiszer, aminek az egyik oka az, hogy "a termőföldet egyelőre csak vagyoni oldalról vizsgáljuk".

Úgy tűnik, az Európai Unió döntéshozói inkább a géntechnológiát, a multik nagy érdekeltségeit erősítik a sokféleség, a helyi termékek, a kertkultúra erősítése helyett. Az államnak támogatnia kell az éghajlathoz, a környezethez alkalmazkodó növénytermesztést, a magyar alapanyagokra alapozó, nagyobb feldolgozottságú termékeket előállító élelmiszergazdaságot - tette hozzá a szakember.

Bardócz Zsuzsanna biológus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia doktora arról beszélt, hogy az elmúlt fél évszázadban teljesen átalakult a növénytermesztés, új elemként jelent meg a növények genetikai módosítása. Ezt sokan veszélyesnek gondolják, sokan nem - jegyezte meg, majd arra hívta fel a figyelmet: nem tudjuk egyelőre, még a táplálkozástudósok sem, hogy milyen változásokat hozunk létre az egészségünkben, ha megváltozatjuk a növények genetikai állományát.

A Százak Tanácsának konferenciáján elhangzottakból összefoglaló készül, amelyet a tudósok a döntéshozók figyelmébe ajánlanak.

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:lelkiélet.hu/MTI