Márai Géza agrármérnök, egyetemi docens előadásában az élelmiszerek életminőséget befolyásoló, az egészségre gyakorolt hatásáról beszélt. A szakember szerint az életminőség szempontjából rendkívül sok a rossz minőségű élelmiszer, aminek az egyik oka az, hogy "a termőföldet egyelőre csak vagyoni oldalról vizsgáljuk".
Úgy tűnik, az Európai Unió döntéshozói inkább a géntechnológiát, a multik nagy érdekeltségeit erősítik a sokféleség, a helyi termékek, a kertkultúra erősítése helyett. Az államnak támogatnia kell az éghajlathoz, a környezethez alkalmazkodó növénytermesztést, a magyar alapanyagokra alapozó, nagyobb feldolgozottságú termékeket előállító élelmiszergazdaságot - tette hozzá a szakember.
Bardócz Zsuzsanna biológus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia doktora arról beszélt, hogy az elmúlt fél évszázadban teljesen átalakult a növénytermesztés, új elemként jelent meg a növények genetikai módosítása. Ezt sokan veszélyesnek gondolják, sokan nem - jegyezte meg, majd arra hívta fel a figyelmet: nem tudjuk egyelőre, még a táplálkozástudósok sem, hogy milyen változásokat hozunk létre az egészségünkben, ha megváltozatjuk a növények genetikai állományát.
A Százak Tanácsának konferenciáján elhangzottakból összefoglaló készül, amelyet a tudósok a döntéshozók figyelmébe ajánlanak.
Fotó: freedigitalphotos.net forrás:lelkiélet.hu/MTI