Jump to content

Az evészavarok jelentős része lelki problémákból ered

2014. 05. 14. 22:25

Az evészavarok tipikusan pszichoszomatikus eredetűek, mivel a lelki tényezők számos testi tünetet okoznak. Sajnos igen aktuális kérdéskörről van szó, mert ezeknek a zavaroknak egyre újabb típusai jelennek meg. Míg korábban ezek a tünetek főképpen a nők körében jelentkeztek, mostanában már a férfiak is egyre inkább érintettek lesznek. Az evési zavarok általánosságban a civilizációs betegségekhez tartoznak, és jellegzetesen az adott társadalommal kapcsolatosak, valamint a társadalom szépségideáljával összefüggésben alakulnak ki.

Napjainkban egyre inkább előtérbe kerül a túlzásba vitt egészségesség kérdéskörére. Az ilyen zavarokkal küszködők azok, akik például a divatos és népszerű diéták megszállottjaivá válnak. Ebben a vonatkozásban leginkább az anorexia és a bulémia az, amely mindenki számára jól ismert.

E betegségek kialakulásában jelentős a szerepük a biológiai meghatározottságnak, azaz a genetika tényezőknek. Ugyanakkor bizonyos traumák vagy személyiségjellemzők – mint például a perfekcionizmus vagy a belső bizonytalanság, a kényszeresség – hajlamossá tehetik az egyén szervezetét az ilyen jellegű zavarok kialakulásra.

Sajnos azonban a fogyasztói társadalom is hozzájárul e betegségek létrejöttéhez és fennmaradásához. A közeg ugyanis arra biztat bennünket, hogy legyünk egészségesek és kövessük azt a szépségideált, amely megjelenik a médiában. Ebben az úgynevezett biopszichoszociális modellben a biológiai tényezők, a pszichés tényezők és a szociokulturális tényezők együttesen vannak jelen.

Egyre nagyobb az emberekben a pszichével, a lélekkel való foglalkozás iránti igény, és ennek az elfogadottsága növekszik, jóllehet még mindig stigmatikus tud lenni, ha valaki pszichológushoz vagy pszichiáterhez fordul.

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:lelkielet.hu/168ora.hu