Jump to content

Miért alakulhat ki a szorongásos betegség?

2014. 05. 29. 11:20

Hiába kutatják évtizedek óta, a generalizált szorongásos betegség pontos oka egyelőre ismeretlen. Meghatározhatóak azonban olyan tényezők, amelyek hozzájárulnak a rendellenesség kialakulásához. Szorongáskor a szervezet olyan hormonokat juttat a véráramba, amelyek felkészítik az embert a fenyegetettségre való reagálásra. Szakemberek ezt nevezik Cannon-féle vészreakciónak. Ha a szorongás túlmegy egy bizonyos határon, ez a reakció szinte folyamatosan fennáll a szervezetben, még akkor is amikor látszólag nyugodtak vagyunk.

Ugyanakkor a mai napig nem teljesen világos, hogy a Cannon-féle vészreakció egyes embereknél miért marad fenn folyamatosan. Kutatások alapján kimutatták, számos tényező olyan tényező létezik, amely hozzájárulhat a rendellenesség kialakulásához.

Bizonyos tényezők fokozhatják a generalizált szorongásos betegség kialakulásának kockázatát. Ilyen többek között a stressz felgyülemlése, súlyos tartós betegség, szorongásra hajlamos személyiségtípus, személyiségzavar, öröklött szorongásos betegség a családban. A generalizált szorongásos betegség és más szorongásos rendellenességek gyakrabban alakulnak ki a krónikus megbetegedésben szenvedőknél, így a cukorbetegeknél és a magas vérnyomásban szenvedő betegeknél.

Egyes betegségek, például a túlműködő pajzsmirigy, többek között szorongásos tüneteket is létrehozhat. Egy súlyos betegség - például daganatos megbetegedés - szorongással tölthet el bárkit. A diagnózis vetületei és a lehetséges kezelések ismeretlenül, mindenkiben túlságosan nagy félelmet kelthetnek

A stresszel-teli helyzetek felhalmozódása fokozott szorongáshoz vezethet. Egy betegség és a munkából való kiesés, a fizetés elvesztése együttesen generalizált út a szorongásos betegség kialakulásához. Emellett a kielégítetlen pszichés igények, például egy sivár párkapcsolat, bizonytalansághoz vezethet és fokozhatja a generalizált szorongásos betegség kialakulásának kockázatát.

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:lelkielet.hu/webbeteg.hu