Jump to content

A lelki válság jegyében született a Coldplay új albuma

2014. 05. 30. 12:44

Nem így tervezték, de a nemzetközi rockzenei színtér egyik legjobban várt idei eseménye, a Coldplay új albuma szövegeiben és zenei értelemben egyaránt kapcsolódik az énekes Chris Martin magánéleti válságához, a Gwyneth Paltrow színésznőtől történő válásához. Ghost Stories (Szellemtörténetek) címmel Nagy-Britanniában a Parlophone kiadónál, az Egyesült Államokban az Atlantic Recordsnál jelent meg a 21. század egyik legsikeresebb rock-csapatának új stúdióalbuma. A lemez a napokban jött ki és máris csúcsokat döntöget: akárcsak a zenekar eddigi valamennyi anyaga.

A Ghost Stories a sorban a hatodik Coldplay lemez és az előzőekhez hasonlóan ez is listavezető lett a megjelenést követő héten. Ez eddig Nagy-Britanniában a Coldplayen kívül csak a Beatlesnek és az Oasisnek sikerült. A Coldplay legutóbb három évvel ezelőtt jelentkezett friss lemezzel, tavaly Az éhezők viadala: Futótűz című amerikai sci-fi mozihoz készített betétdalt: az Atlast Grammy-díjra jelölték.

A 2011-es anyag, a Mylo Xyloto egyfajta konceptalbum volt, amely egy képzeletbeli szerelmi történetet mesélt el, nyomasztó városi környezetbe helyezve. A mostani CD, a Ghost Stories központi motívuma szintén a szerelem, a keret azonban valóságosabb.

Chris Martin énekes márciusban jelentette be, hogy vége tíz éven át tartó házasságának és különválik Gwyneth Paltrow Oscar-díjas színésztőtől. A 41 éves színésznő és az énekes állítólag egy éven keresztül küzdött azért, hogy megmentsék kapcsolatukat – sikertelenül.

Az angol banda 1997-ben alakult, két évvel később már fellépett a rangos Glastonbury fesztiválon. Első lemeze, a Parachutes 2000-ben, az ezt követő A Rush of Blood to the Head 2002-ben, az X&Y 2005-ben, a Viva la Vida... 2008-ban, a Mylo Xyloto 2011-ben jelent meg.

Fotó:langologitarok.blog.hu forrás:lelkielet.hu/MTI