Jump to content

A közfeladatot ellátók hatékonyabb védelmét sürgetik

2014. 06. 23. 18:11

Mirkóczki Ádám, a Jobbik parlamenti párt szóvivője sajtótájékoztatóján azt mondta, a héten a büntető törvénykönyv szigorítását kezdeményezi annak  érdekében, hogy a mostani 1 és 5 év közötti szabadságvesztés helyett 2 és 8 év közöttit szabjanak ki azokra, akik közfeladatot ellátó emberekre támadnak. A javaslat szerint a 2 évet a körülmények - például drogos, alkoholos befolyás - mérlegelésétől függetlenül kiszabnák.

A szóvivő szerint ugyanakkor a Btk. módosítása önmagában nem old meg semmit, el kell gondolkodni azon, hogy önvédelmi eszközökkel szereljék fel a mentőket, vagy ahogy a pénzszállítók esetében, fegyveres biztonsági őrt lehetne alkalmazni bizonyos régiókban.

Mirkóczki példátlannak nevezte, hogy szombat éjszaka az ország három különböző pontján - Kecskeméten, Karcagon és Budapesten - mentőkre támadtak. Szavai szerint az esetek nemcsak az anyagi károk és testi sérülések miatt súlyosak, hanem komoly lelki traumát is okozhatnak - tette hozzá.

Megjegyezte, fennáll a veszély, hogy ha nem szabnak megálljt a folyamatnak, akkor egyre több olyan település, városrész lesz, ahová érthető okból nem mennek ki a mentők. A politikus felháborítónak nevezte azt is, hogy az érintettek balkáni munkakörülmények között balkáni fizetést kapnak, és ehhez még a minimális biztonságukat sem garantálják.

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:lelkielet.hu/MTI