Jump to content

Mikor teljesedhetnek ki a nők a valóságban?

2014. 06. 25. 17:45

Indiában, Afrikában, egyes muszlim országokban sajnos még napjainkban is jellemző, hogy elnyomják, másodrangúnak tekintik a nőket. Részben itthon is, hiszen a családon belüli erőszak, a testi, lelki fenyegetettség még mindig komoly problémát okoz. Ide számíthatjuk azt a tényt is, hogy a nők fizetése ugyanazért a munkáért kevesebb, mint a férfiaké. Létjogosultsága van a feminizmusnak, a nők jogainak. Valójában mégis emberi jogokról van szó, nem a nők jogairól. Amíg régen a hálás háttérmunka volt a nők dolga, ugyanazokkal a képességekkel - például gyakorlatiasság, szociális érzék - lehetőségük van arra, hogy megteremtsék azt a helyzetet, hogy ne érezzék magukat kiszolgáltatva a férfiak által mozgatott világban.

A nők élete, céljaik, részleges kiszolgáltatottságuk és az emancipáció miatt, egy nagy útkeresés. Az üzleti világban minden sikeres férfi mögött ott van a család, ám a nők mögött ez nem jellemző. Amíg egy nő ,,karriert” épít, nem főzi meg senki a vacsorát, nem megy el a gyerek szülői értekezletére, nem figyel senki a családtagok lelkére. Így lehetséges az, hogy sok nő inkább nem vállalja fel a család terhét.

Ebben a félig kész rendszerben egyaránt vesztes a férfi és a nő is, ahogy a család is, és a társadalom is. A feminizmus merevsége, hajthatatlansága komoly célokat ér el, de rombol is. A feminista szólamok azért tűnnek néha feleslegesnek, mert a nők megkaptak minden olyan jogot, amit a férfiak. Ám nem minden nő tud, akar élni a lehetőségek nagy részével.

A feminizmus egyetlen nagy vívmánya, hogy ma már a nőknek van lehetőségük dönteni maguk felől. Ez viszont a nők nagy részének hatalmas teher, mert természetes női igényeik ütköznek a természetes emberi igényeikkel.

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:lelkielet.hu/bien.hu