Jump to content

ÉLET A BÖRTÖNBEN ÉS AZON TÚL

2014. 07. 04. 10:34

Mindenki saját maga döntse el, hogy a börtön hasznos-e egy társadalom számára. Egyesek véleménye szerint hasznos, hiszen elzárja a bűnözőket a társadalomtól, mások szerint pedig haszontalan, hiszen állami fenntartáson alapul.

Régen a börtönök alapfeladata az volt, hogy testileg és lelkileg meggyötörje az oda bezártakat. A bűnös cselekedetekért büntetés jár, mely gyakran lelki megtöréssel járt együtt. A 21. században ez gyökeresen megváltozott: a rabok önfejlesztő programokon vehetnek részt illetve dolgozhatnak.

Lelkész, pszichológus és szociális munkások segítik őket, hogy minél kevesebb lelki sérüléssel éljék túl a börtönéletet. Ez persze inkább csak elméleti síkon működik, hiszen a börtönben sokkal többet számít, hogy a rab miképp tud beilleszkedni. El kell fogadnia a belső szabályokat és lehetőleg el kell kerülnie a veszélyes helyzeteket. Gyakoriak a foglyok közti ellenségeskedés, bandák alakulhatnak ki és eshetnek egymásnak.

A börtönben a rabok számára persze hasznos lehet a lelki segítség, hiszen ha nem törünk meg, könnyebben élhetjük át a vészterhes időket. Mégis, mindenkit csak egy dolog hajt: a túlélés.

(Fotó:borsonline.hu)