Jump to content

Szorongás

2014. 07. 11. 14:35

A szorongás már gyermekkorban megveti lábait, ugyanis a csecsemő teljesen egy az anyával. Megvédi bármi külső veszélytől. Egészen addig ezt érzékeli, mígnem elkezd értelmileg fejlődni és rádöbben, hogy ez nem így van. Nem egyek többé az anyával, kétségbeesik és elbizonytalanodik. A felnőttek szorongása tehát már gyermekkorban megalapozódik, fiatal felnőtt korban pedig akár teljesen váratlanul és indokolatlanul jelenik meg.

Ha folyamatossá válik a felnőttkori szorongás, az teljesen beépülhet a személyiségébe.Általában akkor jelentkezik ez a zavar, amikor látszólag semmi oka sem lenne a szorongásra, mégis érzi. Ezt nevezzük generalizált szorongásnak. Ez a fajta érzés általában este erősödik fel, alvászavar, rémálom gyötri a személyt.

A szorongás megjelenési formái közé tartozik a nyugtalanság, idegesség, fáradékonyság, ingerültség, izomfeszülés, koncentrációs zavar, alvászavar. Ha ezek közül legalább három tünet egyszerre jelentkezik és fél éves időtartam alatt szinte minden nap mutatkozik, akkor szorongásról beszélünk.

A szorongásos zavarok formái: generalizált szorongás, kényszerbetegség, pánikbetegség, agorafóbia, szociális fóbia, speciális fóbia, poszttraumás stressz.

Ha felismerni véli a szorongásos zavar jeleit, akkor javasolt orvoshoz fordulni. A gyógyszeres kezelés feloldja az ember szorongását.

Másik gyógykezelési mód lehet annak lelki okának felderítése, amelyhez pszichológus segítsége javasolt, aki a múltban gyökerező problémát feltárja, és a jelenben fennálló szorongást kezeli.

Egy saját és otthoni kezelési forma lehet a sportolás, a nyugtató zenék hallgatása, könyvolvasás, meghitt beszélgetés családdal, barátokkal.

(Fotó:prettymomguide.com)