Jump to content

Szomatizálás

2014. 07. 15. 14:52

Ha az ember lelke beteg, de arról nem hajlandó tudomást venni, egészsége megrendül. A szomatizálás tehát testi tünetek megnyilvánulása a mentális problémák fennállása miatt.A legtöbb betegségnek van lelki és fizikai tünetei is, keveredve jelentkeznek. A szomatoform zavarok lényege, hogy a lelki gondok jelentkeznek a testen is.

A nőknél gyakoribb ez a jelenség. Időnként megjelenik, majd elmúlik.A zavar először állandósult rossz hangulat, és pesszimizmusban formájában jelentkezik. A személy bizonytalan, nincsenek céljai, nem örül semminek. Ha a lélek nincs rendben, az egészség is megrendül, az egészség ugyanis nagyon törékeny.

A szomatizálás olyan tüneteket okoz, mint zsibbadás, megmagyarázhatatlan fájdalom, holott semmilyen szervi probléma nem áll fent. A szomatoform zavarok két fő megjelenési formája a konvenciós zavar és a hipochondria.A konvenciós zavar mögött lelki feszültségek, stresszhatások állnak, amelyek a betegben nem tudatosulnak, hanem testi panaszokban jelenik meg. Ez az állapot krónikussá is válhat, rohamszerűen jelentkezhet.

A beteg tényleg szenved, de nem tudatosul benne, hogy lelki problémáját érzi a testén.A másik szomatoform zavar a hipochondira, amikor a beteg képzeli a betegséget. Egészséges, de az orvosi rendelők gyakori vendége.

(Forrás:lelkielet.hu)