Jump to content

Mi köze van az Oreo keksznek a drogokhoz?

2014. 08. 11. 10:56

A Connecticut College egyik kutatócsoportja meglepő eredményre jutott: kijelentette, hogy a hazánkban is népszerű Oreo keksz a drogokhoz hasonlítható függőséget okoz az azt fogyasztók számára.

A kutatást kísérleti patkányokon végezték, mely során a megfigyelt állatoknál olyan hatást értek el, mintha kokaint, vagy morfiumot adtak volna nekik. Ráadásul az Oreo több neuron aktiválásában is részt vett, min az említett drogok.

A patkányokat a kísérlet során két csoportra osztották. Az egyik csoport rizskekszet kapott, a másik Oreot. A megfigyelés során azt tapasztalták, hogy az Oreo-t fogyasztó patkányok annyi időt töltöttek az Oreo-s oldalon, mint a drogot kapók.

Mi ebből a tanulság? Most már tudod, hogy azért nem tudsz ellenállni a zsíros és cukros ételeknek, mert az agyad a drogokhoz hasonló módon stimulálják. Természetesen azért van megoldás, meg lehet szokni, hogy nem eszel egészségtelen ételeket, csak elhatározás, és akaraterő kérdése.

Egy aranyos felfedezést is tettek a kutatók: a patkányok az emberhez hasonló módon eszik a kekszet: különválasztják, elkezdik eszegetni a krémet, s csak azután térnek rá a kekszes részre.

(Forrás: hvg.hu /Fotó:alibaba.com;grandegusto.com)