Jump to content

Érezd magad jól a bőrödben!

2017. 04. 12. 20:00

Ahhoz, hogy kiegyensúlyozottan, boldogan és elégedetten éljünk, szükségünk van kellő mennyiségű önbizalomra. Ha nincs, akkor a mindennapok során érő negatív impulzusok komoly károkat okozhatnak lelkedben és egészségedben egyaránt.

Az önbizalom megerősítése nem megy egyik napról a másikra. Azok az emberek, akik megfelelő mennyiségű önbizalommal rendelkeznek, sokkal boldogabb és kiegyensúlyozott életet élnek, mint azok, akik nem tudják elfogadni önmagukat.

10 emberből, legalább 7 küzd önbizalom problémákkal, nagy többségük alul értékeli önmagát. Ha nincs önbizalmad, nem fogod jól érezni magad a bőrödben, ez pedig hatással lesz magánéletedre, családi, baráti, társas kapcsolataidra, munkádra, és a hétköznapokban is több negatívumot fogsz észrevenni, mint amennyire testednek és lelkednek szüksége lenne.

Növelhető az önbizalom?

Ahhoz, hogy saját magaddal békében, egyetértésben, harmóniában, legyél, el kell fogadni önmagad! Természetesen növelhető az önbizalom, de ez csak is rajtad múlik. Az embernek mindig jólesik a környezetében lévők pozitív megerősítése, de gyökeres változást, csak önmagunk eszközölhetünk.

Ne félj önmagadtól! Fogadd el magad, úgy ahogy vagy!

Állj minden nap a tükör elé, nézz a saját szemedbe és ismételd el többször magadnak, hogy „Szeretem magam”, „Elfogadom magam olyannak, amilyen vagyok”. „Bízom magamban.”,ugyanis minél többször hallja ezeket a pozitív megerősítéseket az agyunk, egyre jobban el is hisszük majd, egy idő után lelkünk megerősödik, és önbizalmunk emelkedni fog, de ehhez szükséges, hogy minden esetben hinni kell benne!

Örökös hiba, a hasonlítgatás…

A legnagyobb hiba, amit az ember elkövet, ha önmagát másokhoz hasonlítja. Minden ember más és más, van, aki szebb, van, aki okosabb, de mindenkinek vannak hibái. Lehet, hogy az az ember, akit te tökéletesnek gondolsz, éppen rád irigykedik valami miatt. Nem ítélhetünk felszín alapján, főleg nem úgy, hogy ezzel magunkat értékeljük alul. Ezek ugyanis a kisebbrendűségi érzésedet fogják csak erősíteni, ami az önbizalomhiány egyik leggyakoribb jele. Persze vannak olyan tulajdonságok, képességek, melyekkel mások rendelkeznek, míg mi nem, de benned is van számtalan olyan külső, belső tulajdonság, ami csodálatossá, különlegessé, értékessé tesz. Gondoljuk végig, mik ezek, mondjuk ki, szemléljük meg magunkat. Lássunk a negatív érzések, gondolatok mögé. Sok ember valamiféle korábbi megrázkódtatás, atrocitás, lelki sérelem miatt válik önbizalom hiányossá. Tudatosítsuk elménkben, hogy a múlt, már elmúlt, és koncentráljunk a jövőnkre, tekintsünk rá afféle tiszta lapként, gondoljunk csak a szépre és a jóra, valamint a lelkileg feltöltő érzésekre, gondolatokra. Lássuk meg a szépet önmagunkban. Nincs két teljesen egyforma ember a Földön, aki ugyanolyan lenne, mint Te. Még az ikrek sem teljesen egyformák. Mindenki máshonnan jött, más a családi háttere, más körülmények közül indult, más adottságokkal és képességekkel rendelkezik. Legyenek céljaid, szemléld a jövőd úgy, mint egy izgalmas kalandot. Vágj neki megfelelő mennyiségű bátorsággal, merészséggel, kalandvággyal és fogadd el magad olyannak amilyen vagy. Hiszen te is különleges, egyedi és értékes vagy!

Mindenkinek megvannak az erősségei, vedd őket figyelembe!

Ha arra figyelsz, hogy mi az, amit nem tudsz, mi az, amiben nem vagy jó, azzal csak az értéktelenség és tehetségtelenség érzést erősíted önmagadban, nem pedig az önbizalmat növeled. Fókuszálj azokra a tulajdonságokra, amiket mások szeretnek benned, amiket te szeretsz önmagadban, amikre büszke vagy. Segíthet, ha összeírsz legalább 15-20 olyan dolgot, amire büszke vagy, ami lelked pozitív érzésekkel tölti fel, ami tetszik magadon, és amit szeretsz önmagadban.

Gondolkodj pozitívan!

A dolgokhoz való hozzáállásod és elvárásaid előrevetítik és meghatározzák a várható eredményt. Ha elhiszed, hogy képes vagy különböző dolgokra, meglásd, sikeres leszel. Hinned kell önmagadban, külső-belső megerősítésre van szükség saját magadtól is. Ne kritizáld önmagad, ne tegyél szemrehányást, ha valami elsőre nem úgy alakul, ahogy tervezted. Az önbizalom növelés kiváló eszköze a sikerélmény. Törekedj a sikerekre! Keress magadnak új kihívásokat, amik megerősítenek szellemileg és fizikálisan.  Az önmagadnak tett, de be nem tartott ígéretek jelentősen megtépázzák az önbizalmunkat, az ember hajlamos fogadkozni, ígérgetni, halogatni, végül be nem tartani, el nem végezni. Ha elhatározol valamit, az eléd gördülő akadályok ellenére is vidd véghez. Minél rögösebb volt az út, annál édesebb lesz a siker. Melynek hatására az önbizalmad is az egekbe fog szállni.

Fel a fejjel, mosolyogj és húzd ki magad!

Az aktuális lelki állapotot jól tükrözi a testtartásunk, a testbeszédünk. A görnyedt, púpos testtartás, az előreesett vállak, behúzott nyak, leszegett fej és lesütött szemek az önbizalomhiány leggyakoribb velejárói. A kinézetünk jelentős mértékben befolyásolja, hogyan érezzük magunkat a bőrünkben. Lehet, hogy nem vagy elégedett a külsőddel, ám ha adsz magadra, gondot fordítasz a rendszeres tisztálkodásra, haj- és bőrápolásra, a rendezett öltözködésre, ezáltal mind önbizalmad erősíted. Pszichológiailag igazolt tény, hogy bizonyos testi változtatásokkal, belső lelki és érzelmi változások idézhetők elő. Vagyis ha az önbizalmadat szeretnéd növelni, akkor húzd, ki magad emeld fel a fejed, mosolyogj a világra, s meglátod, a világ is visszamosolyog rád.

 

(Forrás: lelkielet.hu l Kép: pixabay.com)