Jump to content

Mit hagynál hátra magad után?

2019. 08. 22. 19:00

Ha most kellene készítened egy időkapszulát, egy doboznyit az életedből, mit tennél abba bele?

Fiatalon bele sem gondolunk abba, hogy egyszer megöregszünk. Néhány tudatos kamasz már nagyon szervezetten alakítja az életét akár iskolás korában, míg mások hagyják magukat sodródni.

Hozzátok szólunk fiatalok! Ha most az lenne a feladatotok, hogy módotokban áll néhány tárgyat, emléket az utókorra hagyni, mik lennének azok?

Ez nagy falat, hiszen olyan tárgyakról is szó lehet, amely a mostani életetekben fontos, és amitől nem szívesen válnátok meg. Az, hogy valamiből akár duplán felhalmozzatok, talán drága mulatság.

Tételezzük fel, hogy úgy kellene megtölteni a saját időkapszulátokat, hogy a dobozba helyezett tárgyakat a későbbiekben sem kellene mellőzni. Mi lenne az, amit hátra szeretnétek magatok után hagyni?

Szinte bizonyos, hogy mindegyikőtök elhelyezne a dobozban egy saját fotót. Rajta szerepelhet a család, a jelenlegi barát/barátnő, legjobb cimborák, a kedvenc kutyátok, macskátok. A keveset foglaló fényképekből jó néhányat fel lehet halmozni és nem árt, ha dátummal, névvel ellátjátok.

A fotókban az a nagyon jó, hogy olyan berendezési tárgyakról is hagyhatunk lenyomatot, amely a dobozkába nem férhet bele. Például az éppen tulajdonban lévő és arra rendkívül büszke gazdi az autójáról, biciklijéről, házáról is fotót helyezhet be.

Aztán az okostelefon, amely annyira meghatározza az életünket.

A zene minden korban az emberi élet részét képezte, még akkor is, amikor kezdetleges „hangszerekkel” játszottak le dallamokat. Egy zenei album, egy válogatás a kor zenéiből, vagy csakis leszűkítve a saját kedvencekre biztosan az időkapszulába kerülne.

Az olvasásról úgy tartották, hogy a digitalizáció ki fogja irtani, de a könyvtárak, a könyvek a mai napig használatban vannak, és a választék hatalmas. Mégis egy kedvenc könyvnek mindenképp a kapszulában van a helye.

A dobozba kerülhetnek ékszerek, kiegészítők, amelyek ugyancsak a kor jellegzetes darabjait képviselhetik.

Egy hajtincs, amely fiatalságotok üdeségét, színét mutatja, nem árthat. Néhány évtizeddel később a kapszulát kiásva elcsodálkozhattok, hogy az eltelt idő ellenére is mennyivel másabb volt a hajatok.

Hagyhattok magatokról kézlenyomatot, lábnyomatot. Egy fehér papírra vízfestékkel befestett végtaglenyomat döbbent csak rá, hogy a gyerekek felnőttek, az időkapszula elásásakor fiatalok mérete mennyit változott.

Mindenképp bele kell kerülnie egy-egy aktuális érmének. Nem igaz?

Feltétlenül írjatok magatoknak levelet. Írjátok meg magatoknak, hogy jelenleg mit csináltok, mivel foglalkoztok, és a jövőt is vázoljátok fel. Foglaljátok bele a jelenlegi kedvesetek, barátaitok nevét. A dátumot se hagyjátok le.

Ha kedvet kaptál egy időkapszula elkészítéséhez, akkor egy műanyag dobozkára lesz csak szükséged, amelyet kedvedre telepakolhatsz. Érdemes a doboz koordinátáit feljegyezni egy biztos helyre, hogy évtizedekkel később akár te magad is előáshasd.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)