Jump to content

Mi kell a bizalomhoz

2019. 12. 02. 19:00

Emberi kapcsolatink minősége azon múlik, hogy mennyire vagyunk őszinték, és a bizalom nélkül bizonyára hamar meginog, megszűnik.

Nemcsak a szerelmi életünk egyik alapköve a bizalom, de így működik ez a barátságban, a munkában, azaz mindenféle kapcsolatunkban is. Olyan emberekkel igyekszünk körbe venni magunkat, akikben feltétel nélkül megbízunk. Ha a bizalom meginog, talán örökre meg is szűnik.

Megbízni valakiben meredek játék, mert akiben eleinte meg is bízunk, csalódhatunk benne. Aztán persze ott vannak azok, akikben eleve érzünk valami olyat, hogy nem szívesen adjuk ki magunkat nekik.

A bizalom mindenki számára fontos és vágyott, szeretnénk elhitetni másokkal, hogy bennünk megbízatnak, azonban van néhány viselkedésforma, amely ezt megvétózhatja.

Mindenképp hitelét veszíti az az ember, aki szavaival és tetteivel nincs összhangban. Aki nem azt teszi, mint amit mond, abban miért is kellene megbízni? Azonban a hitelét veszítheti az is, akinek szavai után a cselekvés várat magára. Minél távolabb esik időben az elhangzott szó és a tett, annál kevésbé válik hihetővé.

Hogyan is várhatnánk, hogy megbízzanak bennünk, ha mi magunk folyton kételkedünk másokban? A bizalom kölcsönösségen alapszik. Ha csak egyoldalú, akkor az egész kapcsolat előbb vagy utóbb meginog. Nem várhatjuk, hogy mások maradéktalanul belénk fektessék bizalmukat, amíg mi magunk bizalmatlankodunk.

Az igazat, csakis az igazat. A hazugság, a mellébeszélés nem biztos, hogy azonnal kiderül, de ha ez megtörténik, talán visszafordíthatatlanul megromolhat egy kapcsolat. Az önmagát vagy mást védelmező, szépítő szavakkal nem biztos, hogy azt érjük el, amit szeretnénk. Könnyen azt az érzést kelthetjük másokban, hogy nem lehet megbízni bennünk, mert sokat kertelünk, ferdítünk a valóságon.

Nemcsak a szavaink és a tetteink lehetnek beszédesek, és mutathatják a bizalmat mások felé, de az arcunk is lehet árulkodó. A tettetett, erőltetett mosoly nemhogy bizalmat keltene másokban, hanem egyenesen gyanússá, ellenszenvessé tehet. A csak egy fotó erejéig felvett, igazi mosolyt imitáló erőltetett verziós sem azt a képet adja vissza, mint amikor tényleg nevetünk. Ez így van a bizalom esetében is. A mímelt mosoly riasztó tud lenne, nem pedig bizalomgerjesztő.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)