Jump to content

Egy nehéz szó nyomában

2020. 01. 09. 19:00

A gyermeknevelés nemcsak nehéz, de sok éven át tartó programja a szülőknek. Intelligens, viselkedni tudó gyermeket szeretnénk kiengedni a kezeink közül.

Amikor ezt meg is valósítottuk, még akkor sem nyugodhatunk meg szülőként. Gyermekeinknek számos fronton meg kell felelniük az életben. Úgy, mint a munka területén és persze magánéletükben is.

Már gyermekként utasítanak arra szüleink, ha valakit megbántunk, akkor bármilyen nehéz is, de tessék tőle bocsánatot kérni. Alapjában véve a legtöbb gyerkőc elinalna a közelből, de a szülők már kicsiként a bocsánatkérésre tanítják gyermekeiket, de már akkor is nagyon nehezen mehet ennek az egyetlen szónak a kimondása.

Felnőttként is találkozhatunk ezzel a nehézséggel. Van, aki nem képes bocsánatot kérni. Tudja, hogy kellene, talán még a saját lelkének is jobb lenne, ha megszabadulna a feszültségtől, és a sértett félnek is jól esne, de mégsem meri megtenni. Még a legjobb szándék mellett, a legnagyobb jóindulattal is vétkezhetünk. Akkor is, ha nem gondoljuk, hogy abból gond lehet. A bocsánatkérés miatti félelem belül zajlik az emberben. Aki nem tud bocsánatot kérni másoktól, az lényegében beismeri hibázását. Vagyis azt bizonyítaná be, hogy hibázott és nem tökéletes. Amiért még nagy visszatartó erő lehet, hogy bocsánatot kérjenek az emberek, az az, hogy attól tartanak, azért egyedül csak ők fogják a vállukon cipelni a felelősséget. Ebben persze benne van az is, hogy kerülni akarják a veszekedést, a szembesülést. Még annak ismeretében sem tudják kimondani azt a szót, hogy bocsánat, hogy a későbbiekben csak fokozódhat a feszültség, a félreértés.

A női és férfi vágyik egymás társaságára. Az együttélés azonban már bonyolultabb, hiszen a mindennapokban részesülnek jóban és rosszban is. Nők és férfiak esetében nemcsak a testi, szemmel látható különbség egyértelmű, hanem a nők talán könnyebben és többször tudnak bocsánatot kérni. A férfiak is képesek rá, de a gyengébbik nem egészan apróságért is bocsánatot tud kérni akár férfitől, akár egy másik nőtől. A férfiak pedig van úgy, hogy tudomást sem vesznek az apróságokról, nehogy bocsánatot kérnének. Ez a különbség abból fakad, hogy másképp nevelik a szülők a lány és a fiúgyermekeiket, és a viselkedési formák emiatt mások a lányok és a fiúk esetében. Ezek a minták pedig felnőttként is megmaradhatnak és érvényesülhetnek.

Szó sincs arról, hogy a férfiak ne kérnének bocsánatot, de leginkább nagy jelentősége van annak az egy szó kimondásának. A nők pedig csipcsup ügyekben is bocsánatot tudnak kérni. Olyanért is, ami esetleg csak saját maguk fedeztek fel, a külvilág nem vette sem sértőnek, sem durvának.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)