Jump to content

Szeretni magad akkor is, ha megváltozott a tested

2020. 07. 06. 19:00

Anyának lenni csodálatos. Már az arra felkészítő kilenc hónap is egy csodás átalakulás, még ha tartogat némi nehézséget is.

Mindenféle szépség mellett azonban hatalmas változás a női testnek, amely azért következik be, mert a méhen belül fejlődik a magzat. Ez a fejlődés növekedéssel is jár, és ehhez igazodik a női test. Súlyra is gyarapszik és megváltozik a nő alakja is.

Már akkor sokat foglalkozik babájával a nő, amikor még meg sem született. Főleg a magzat egészségét figyelembe véve étkezik és él, de ez hatással van a saját testi egészségére is. A várandósság utolsó időszaka a leglátványosabb, akkor növekszik meg igazán a pocak. Kilenc hónapig növekszik a magzat, majd nagyjából ugyanennyi idő szükséges ahhoz is, hogy a női test visszaalakuljon, habár a terhesség előtti alakját talán már sosem fogja visszanyerni.

A baba világrajövetelével a méh fokozatosan összeszűkül, de ehhez időt kell adni magunknak. És még ha valaki annyira szerencsés, olyan jól kidolgozott izomzata és bőre van, hogy a hasa gyorsan vissza is húzódik, mégsem lesz azonnal olyan, mint előtte volt. Sőt, talán olyan már sosem lesz, ráadásul a csontok, a bőr és az izmok számára több időre van szükség, hogy visszarendeződjenek.

Aki a terhessége ideje alatt a kelleténél is több plusz kilót szedett össze, annak még nehezebb a feleslegtől megszabadulnia és még látványosabb a testének megváltozása. Még így is viszonylag gyorsan alakul a test a szülés után, de van egy határ, amikor már minden alakulásért keményen meg kell dolgozniuk a nőknek.

Míg a megszületett baba esetében azért végzünk naponta súlymérést, hogy meggyőződjünk arról, hogy megfelelően gyarapszik, addig anyaként azért állunk a mérlegre, hogy hetente esélyt adjunk arra, hogy a mérleg legalább 1 kilóval kevesebbet mutat.

Nemcsak a terhesség nyújtott nagy változást, hanem a szülés után is ez vár minden nőre, hiszen nem elég, hogy meg kell barátkozni a petyhüdtebb, akár striás bőrrel, a súlyfelesleggel, a hatalmasra duzzadt mellekkel, de szembe kell nézni a sírós baba, a nem átaludt éjszakák tényével is. Mindemellett a világ legjobb dolga egy olyan kis lényben gyönyörködni, aki annyira tökéletes, annyira pici és törékeny, ránk utalt.

Megváltozik az anya teste? Meg hát! És ez így van rendjén, ez így természetes. Ne szégyelld a csíkjaidat, a még kissé petyhüdt bőrt a hasadon, esetleg a császármetszés válását. Egy új életet adtunk a világnak, a nemzetünknek.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)