Jump to content

Életromboló előítélet

2020. 09. 08. 19:00

Te is szoktál valamiről vagy valakiről úgy véleményt alkotni, hogy nem ismered, nem is láttad, igazából fogalmad sincs arról, hogy kicsoda, micsoda. Kialakult a fejedben egy kép és ahhoz makacsul ragaszkodsz? Ezt nevezik előítéletnek.

Emberek vagyunk, gyarlók. Abban a világban élünk, hogy mindenki harcol a saját igazáért. A baj csak az, hogy ezt akkor is tesszük, ha nincs igazunk, de addigra már annyira a magunkénak érezzük, hogy ragaszkodunk hozzá. Ez káros a lelkünkre. Pedig az előítélet mindig is jelen volt az emberek között, azonban a történelmi korokban máshogy érvényesült az.

Azért hozunk létre magunkban sztereotípiákat, hogy ezzel időt és energiát spóroljunk meg magunknak, így azonnal tudjuk, hogy körülbelül mire számíthatunk egy-egy helyzetben, különböző emberekkel hogyan viselkedjünk. A sztereotípia a látott és tapasztalt jegyeket sorolja be egy kategóriába, azonban az előítéletnek már van némi negatív oldala. Ennek evolúciós jelentősége is van, hiszen sokszor ez intette óvatosságra az embert. Ma már egészen más világot élünk, mint az őseink és az előítéletek sem biztos, hogy a túlélést segítik. Nehezebben tudjuk megkülönböztetni, hogy mi a jó és mi a rossz. Sőt van, aki számára az egyforma és ez bonyodalomhoz vezet. Az előítéletes személy tele van félelemmel és ha állandó félelemben él valaki, abban egyre csak gyűlik a félelem mellett a düh, az agresszió, míg végül azt érezteti a környezetében is.

Az előítélet mindannyiunk életének része. Mindenkiben van némi előítélet, de a mai társadalom már annyira tele van töltve ezzel, hogy az már káros lehet. Teljesen kiirtani magunkból ezeket a sztereotípiákat nem tudjuk, ahhoz egy egész élet kevés lehet. Van, amit tudatosítással le lehet küzdeni, de akkor nagyon eggyé kell válni azzal, akivel szemben előítéletesek vagyunk. Van, hogy ez működik, de van, hogy egyáltalán nem, mert egész egyszerűen nem tudjuk magunka beleélni az ő életébe.

Az előítélet leküzdésében mégiscsak nagyon fontos, hogy más nézőpontot is megismerjünk, hogy tágítani tudjuk a látókörünket, az ismereteinket és hogy az értékítéletünk is változni tudjon. Aztán fel kell ismerni, hogy mi miért történik, miért az a reakció, miért is vettük elő agyunk rejtett zugából az adott előítéletet. Aki igazán dolgozik azon, hogy az előítéleteit leküzdje, az igenis próbál közelebb kerülni ahhoz, akiről az előítéleteit megalkotja. A személyes kontaktus vagy megváltoztatja a véleményünket vagy megerősíti.

Az előítéletet nagyon negatívként említettük eddig, pedig az azért szükséges, hogy könnyebben, gyorsabban és hatékonyabban tudjuk osztályozni a körülöttünk lévő világot.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | Képek: pixabay.com)