Jump to content

Mindazonáltal…

2020. 09. 15. 19:00

A szorongást sokan a stresszel azonosítják, és habár egy tőről fakadnak, valójában nagyon másról van szó.

A stressz napi szinten jelen lehet az életünkben, de aki azt jól tudja kezelni, vagy fel sem veszi magára, vagy pedig talál arra megoldást, hogy elengedje azt. A sportolás, a hobbi erre kiváló lehet. Ezzel szemben a szorongás azt jelenti, hogy az állandó aggódás mindig jelen van az egyén életében, de olyan szinten, hogy amikor arra egyáltalán nincs ok.

Olyan mélyen az ember tudatásban gyökerezhet az aggodalom, hogy az állandó félelem gátolja meg a pillanatok átélését. Egyáltalán nem kérdéses, hogy ilyen állapotban lenni nem jó, mert kihat az ember életvezetésére, életminőségére, de talán még a környezetében élőket is befolyásolhatja. Bárkivel megtörténhet, hogy a sok teher olyan nyomással nehezedik rá, amelytől akarata ellenére sem tud megszabadulni. Annyira beszivárog az életébe a félelem, hogy már akkor is aggódik, amikor nem kellene. Ennek felismerése már egy jó pont, de ezzel még közel sem biztos, hogy megoldást találunk a lazulásra, az oldásra.

Félelmetes megélni azt, hogy nem tudunk csak a rosszra gondolni és a jótól is elveszi a kedvünket, az energiánkat és a figyelmünket is. Ha nagyon úgy érezzük, hogy a helyzet kezd elmérgesedni, egyáltalán nem szégyen, ha szakemberhez fordulunk. Lehet, hogy egy beszélgetés sokkal többet ér egy hozzáértővel, és a gátak oldódnak bennünk.

Bennünk a megoldás

Ezt könnyű mondani, csak megtalálni és kivitelezni nehéz. Egy pszichológus azonban azt állítja, hogy egyetlen szó használatával csökkenteni lehet magunkban a szorongást. Gondoljunk csak bele! Egyetlen szó a titka annak, hogy megoldást találjunk állandó, életünket is befeketítő szorongásunkra. Ez a szó a MINDAZONÁLTAL. Nemcsak vaktában kell ezzel a szóval dobálózni, hanem akkor érdemes, ha a problémáinkat ki szeretnénk fejezni, de motiváljuk magunkat arra, hogy meg is oldjuk.

Valahogy így kell ezt elképzelni: „Terveim megvalósításának ez a legnehezebb lépése, mindazonáltal már csak ennyi hiányzik a sikerhez.” Vagy: „Már megint hibáztam, mindazonáltal megtanultam, így újból már nem követem el.”

Ezzel nemcsak kifejezzük a félelmeinket, a frusztrációt, de azoktól meg is szabadulhatunk, sőt talán már a megoldást is megtaláljuk rá. Sokat segíthet, ha a fejünkben meglévő gondolatokat ki is mondjuk. Az hirtelen olyan hamissá vagy nagyon igazzá válhat.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)