Jump to content

Miben higgyünk, ha oda a hitünk?

2021. 03. 25. 19:00

Nemcsak gyermekkorunkban van sok kérdésünk a világgal kapcsolatosan, hanem felnőttként is. És még felnőttfejjel sem találjuk mindenre a választ.

Ahogy nővünk, úgy érünk. Egyre több tudással és tapasztalattal ruház fel az élet. Tanítanak az iskolában, a szüleink, a környezetünk és saját magunk is ráfókuszálunk egy-egy olyan témára, ami érdekel. Ma már azt a világot éljük, amikor nagyon könnyű akár másik országban történő dolgokról hiteles és szinte azonnali információt gyűjteni.

Van, hogy éppen ez az túlságosan ingergazdag környezet az, ami kikészíti az embert. Most, hogy testközelből éljük meg a koronavírus hullámveréseit, talán még inkább azt érezzük, hogy hatalmas mennyiségű információ árad, ám az szinte agyon is nyom. Sok a mindenféle irányból érkező és mindenféle minőségű gondolat, amelyet tetéz a bezártság, a vírustól és oltástól való félelem, a bizonytalanság. Az oltás mellett és ellen, a vírus létezését hívők és tagadók csoportjai feszülnek egymásnak, mi pedig azt sem tudjuk, hogy mi tévők legyünk. Abban kapaszkodunk meg, amiben úgy érezzük, hogy jobban közelít a valósághoz, és afelé hajlunk, ami nagyobb biztonságot nyújt.

Nemcsak a mostani helyzetben van szükségünk hitre. Az mindig segítette az embert és még az is teljesen mindegy, hogy a hitünk alapja a vallás vagy önmagunk. Egyszerűen erre van szükségünk ahhoz, hogy a bizonytalanság által okozott foltot befoltozzuk a lelkünkben. Ha az életünkben vannak megválaszolatlan kérdések, amelyek kétkedéseket ébresztenek bennünk, arra válaszokat és megoldásokat keresünk. Mindenki így tesz, és más-más teóriák alakulhatnak ki.

Egy ilyen helyzet, mint a mostani, amelyet a koronavírus-járvány hozott létre, ez a bizonytalanság teret ad a különböző nézetek megmutatkozásának. Az összeesküvés elméletek között pedig találhatunk olyat, amely a legelfogadhatóbbnak tűnik. Még pedig azért, mert saját válaszunk az adott helyzetre nincs. A téves információk, az egészen elképesztő agymenések azonban nagyon el tudnak téríteni a valóságtól. A túlságosan elrugaszkodott tézisek nagyon más irányba terelnek, ezért a tudományos véleményekre érdemesebb hallgatni.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)