Jump to content

Helló való világ!

2021. 04. 06. 19:00

Korlátozás, karantén az életünk része. Ha nem is tartjuk természetesnek, mégis kényszerű betartani a szabályokat. A koronavírus idején megnövekedett az internethasználat is.

A telefon, az internet és a közösségi média sokak számára jelenti a kapcsolatot a külvilággal. A home office és a digitális oktatás sokak kezébe szándékosan adta az eszközöket, hiszen ezáltal viszonylag zavartalanul, igaz a megszokottól más formában zajlott a munka és zajlik még sokak esetében most is.

Ez az életforma azonban nemcsak a tanulás és a munkavégzésig tarthat, hanem átszivároghat a szabadidő eltöltésébe is. Ilyenformán azt jelentheti, hogy munka és tanulás után is ugyanúgy a kezünk ügyében maradhat a technika, lekötheti a figyelmünket az internet. A filmnézés és a zenehallgatás is sokkal inkább az internet segítségével, a digitális eszközökön zajlik, így a kapcsolattartás is sokkal inkább így működik és erre a koronavírus csak rátett még egy lapáttal.

Facebookkal kelsz és fekszel? Habár nincs úgynevezett Facebook-kór, de kóros lehet, ha már el sem tudsz a közösségi média világától szakadni. Ennek vannak jelei. Méghozzá az is idetartozik, hogy reggel, félkómás állapotban már a telefonod után nyúlsz és a közösségi média felületén lapozgatsz. Jóformán még alig látsz, de már mindent látni szeretnél. Szinte megállás nélkül, van, hogy minden alaposság mellőzésével görgeted végig a napi történést. Mintha csak az az érzés kellene, hogy a mutatóujjad mozogjon a telefon érintőpanelján. Elveszettnek érzed magad, ha lemerülőben van a telefonod? És nem azért, mert attól félsz, hogy baj esetén nem érsz el valakit, hanem attól rettegsz, hogy valamiről lemaradsz. A legnagyobb problémát jelentheti számodra, ha nincs valahol wifi. Ilyenkor is az az érzés fog el, hogy nem vagy folyamatosan elérhető? Vagy az, hogy nem tudsz mindenről?

Naponta többször ellenőrízed a közösségi oldaladat, folyamatosan láttatod és hallatod magad? Valószínűleg te a közösségi média bűvkörében élsz, és könnyen lehet, hogy a saját, valódi életed meg sem közelíti azt a csillogást, boldogságot és optimizmust, mint amit sugárzol. Nos, ideje leszállni a földre, kiszállni a közösségi oldal bűvköréből. Próbáld meg, hogy fél órára kikapcsolod a wifi-t, hogy még véletlenül se kapj ingert, hogy a telefonodhoz nyúlj és keress más programot. Sportolj, olvass, látogasd meg a barátodat. Ha a félórás kihagyás már könnyen megy, akkor próbáld ki az egy órás szünetet. Ezt a mentes időszakot pedig bármeddig nyújtani lehet és érdemes is, hogy visszatérj a valóságba. Üdv világ!

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | Képek: pixabay.com)