Jump to content

Nagyra becsült idősök

2021. 04. 15. 19:00

Ki ne szeretné a nagyszüleit? Szerencsés gyermek az, aki nemcsak ismerte, de szoros kapcsolatot ápolt nagyszüleivel és felnőttként is fel tudja idézni a szavaikat, bölcs tanításaikat.

Az egy vagy kettő generációval idősebb személyek nemcsak korosabbak nálunk, de egészen más hatások érték őket már gyermekként, mint minket. Életük során nagyon sokat tapasztalhattak, sok nehézséget és boldogságot éltek meg. Éppen ezért óhatatlan, hogy másképp látják a világot is. Sokszor állapítják meg azt is az idős emberek nem értenek a modern technikához és leragadnak a múltban. Lehetséges azonban, hogy igény lenne arra, hogy az új kütyüket használják, csakhogy bizonytalanok, attól félnek az idősek, hogy hozzá nem értésükkel el fogják rontani a szerkezetet, így inkább megmaradnak a biztonságosan kezelhető régi technikánál. A családunkban, a környezetünkben lévő idős személyeket segíteni szükséges abban, hogy elboldoguljanak a modern világban is. Ha pedig még igény is van arra, hogy az újabb technikát megismerjék, hát legyünk velük türelmesek, és segítsük ebben őket.

Olyan felgyorsult világban élünk, hogy a türelmünk is véges. Ezért, ha egy idős személy igényli, hogy többször elmondjuk számára ugyanaz, nem feltétlenül azért van, mert ő ráér, unatkozik, hanem azért, mert lehetséges, hogy annyira romlott a hallása, hogy egyszerűen nem érti jól az elhangzottakat. Csavarjunk kicsit a saját hangerőkön, forduljuk az idős ember felé és türelemmel beszéljünk hozzájuk. Ha rosszul hall az ember, akkor bizonytalanabbá is válik. Az az öreg, akinek hallásproblémája van, nem érti, amit körülötte mondanak, könnyen lehet, hogy értetlennek tűnik. Sőt ettől idegessé is válhat.

Az idős személyek nyugdíjas életüket élik, de ez nem jelenti azt, hogy nincs dolguk. Csakhogy az általuk elvégzendő munkafolyamatokat a nap bármelyik időszakában elvégezhetik. A munkába sietők, a dolgozó emberek azonban olykor találkozhat a ráérő idősökkel, akik több szabadidő révén beszédbe szeretnének elegyedni. Mégis türelemmel forduljunk hozzájuk, mert nem tudhatjuk, hogy otthon van-e kihez szólnia? Van-e valaki, akivel beszéljen, vagy néhány kedves szóért, beszélgetésért a boltba kell mennie?

Senki se felejtse el, hogy ha szerencsés, akkor megöregedhet. Úgy bánjunk az idősökkel, ahogyan mi is szeretnénk, hogy majd velünk bánjanak.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | Képek: pixabay.com)