Jump to content

Jó tanácsok strandolóknak, fürdőzőknek

2021. 07. 02. 19:00

Teljes gőzzel beindult a nyár és ezt nemcsak a hőmérő felkúszó higanyszála mutatja, hanem az is, hogy egyre többen indulnak el nyaralni, vagy keresik fel szabadidejükben az enyhülést adó vízpartokat.

Még csak utazni sem szükséges ahhoz, hogy vizes élményekkel gazdagodhassunk. A slag, a műanyag vagy kiépített medence, de akár egy lavór is jó szórakozás lehetőségét kínálja. Ahogy azonban mondani szokták, egy kanál vízbe is bele lehet fulladni, úgyhogy a víz veszélyes elemmé is válhat. A szülők többsége nem is hagyja gyermekét magára egy percre sem, ha víz közelében pihennek, szórakoznak. Azt se felejtsük el, hogy a víz nemcsak a gyerekekre nézve lehet veszélyes. Még a jól úszó felnőttek is kerülhetnek bajba.

Következzenek szakemberek tanácsai, amelyeket érdemes megfogadni bármilyen víz közelében is vagyunk.

Már a június megadta azt a hőséget, amely még vonzóbbá teszik a természetes vizeink adta lehetőségeket, de ugyanúgy felkeressük a strandok által nyújtott szolgáltatásokat, mint az otthoni pancsolás élményét. Szükséges szabályokat betartanunk annak érdekében, hogy tekintettel legyünk a saját és mások egészségére, életére.

Felhevülten

Az mindenki tudja, hogy felmelegedett, felhevült testtel nem rohanunk bele a jóval hűvösebb vízbe, bármilyen csábító is az. Ezt azonban gyermekeinkkel is meg kell értetni és fokozatosan kell a testet hozzászoktatni. Nemcsak belerohanni veszélyes felhevült testtel a vízbe, de beleugrani, vagy vízi eszközről csobbanni is életveszélyes lehet, mert hirtelen szívleállást eredményezhet.

Poénból sem

A strandolás, a fürdőzés elviselhetővé teszi a rekkenő hőséget, kiváló szórakozást kínál, és a móka hevében az is előfordul, hogy a sup-on, vízibiciklin lévő személyt a vízbe lökik. Ez nagyon veszélyes mulatság.

Felügyelet

Semmiképp se engedjünk gyerkőcöt egyedül a vízbe és ne is hagyjuk annak közelében felügyelet nélkül. Ez még akkor is igaz, ha úgy gondoljuk, hogy a gyermekünk már biztonságosan tud úszni, vagy ennek híján karúszó, úszógumi, bármilyen víz tetején lebegést segítő eszközt használ.

Bizonytalanság

Úszni nem tudó, vagy abban bizonytalan személyek legfeljebb derékig érő vízbe merészkedjenek, és tovább ne. Mentőmellény nélkül ennél tovább semmiképp se merészkedjen.

Figyelmeztetések

A strandokon figyelmeztető táblák jelzik a víz mélységét. Semmiképp se hagyjuk ezt figyelmen kívül és a veszély felmérése után és az úszási tudásunk alapján merészkedjünk csak vízbe.
Természetes víz esetén is érdemes felmérni a kiszemelt fürdőhely sajátosságait, mélységeit.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)