Jump to content

A bizalom elszáll és lehet, hogy vissza sem jön

2021. 09. 14. 19:00

A bizalom az emberi kapcsolatok alapja és egyben tartója, amely a párkapcsolatokban is különösen nagy hangsúlyt kap.

A bizalmat kiérdemelni sokkal nehezebb, mint amilyen könnyel el lehet játszani. Ha pedig elveszítjük a valakibe vetett bizalmunkat, lehet, hogy soha vissza nem is fordítható. Az élet sok és sokféle leckét tartogat és adagol nekünk. A hibáinkból tanulhatunk, hogy a későbbiekbe kerüljünk hasonló helyzetbe, máskor pedig semmi rosszat nem akarunk, mégis balul sül el minden.

Magánéletünkben nyugodt, kiegyensúlyozott, békés életet szeretnénk. A kapcsolatainkban megélt fájdalmak és csalárdságok miatt azonban bizonytalanabbnak érezhetjük magunkat olyan mellett is, akikben nyugodtan megbízhatnánk. A folytonos csalódás megerősítheti bennünk azt az érzést, hogy nem kell mindig mindent szót elhinni. Ezekből a mondatokból is kiderül, hogy a múltban megélt csalódás hatással van a bizalmunkra. Nemcsak a párkapcsolatban megélt bizalomvesztés rendítheti meg a bizalmunkat, hanem a családban tapasztalt problémák is. Természetes, hogy vonakodóbbak és bizalmatlanabbak leszünk másokkal, ha életünk során többször aláásták a bizalmunkat.

Minden családnak megvan a maga története, múltja, ugyanakkor lehetnek olyan fekete foltok is, amellyel nem büszkélkedhetnek. Ahol nagy titkolózás van a családon belül, mert ezzel is védeni szeretnék saját gyermekeiket, ott a gyerekek is megtanulják, hogy nem oszthatnak meg mindent szüleikkel. Akarva és akaratlanul is kiépítik az utódaikban a bizalmatlanság alapjait, amely később csak erősödhet bennük, ha saját magánéletükben további csalódásokat kell megtapasztalniuk.

Nagyon kevés kell ahhoz, hogy eljátsszuk valaki bizalmát. Becsülendő, ha a bocsánatkérés elhagyja a szánkat, azonban ne gondoljuk, hogy ennyivel minden megoldható. Ennél sokkal több kell ahhoz, hogy a bizalmat visszanyerjük. Az első, ami fontos, a kommunikáció. Azonban arra ügyeljünk, hogy ne magyarázkodásba torkolljunk, hanem a másik fél sérelmét, érzelmeit is meghallgassuk. Ehhez is szükséges az, hogy beleéljük magunkat a másik helyzetébe. Ha szeretnénk visszanyerni a bizalmat, akkor bizony fel kell vállalni, ha valamit elrontottunk. Fontos az őszinteség és a megbánás.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | Képek: pixabay.com)