Jump to content

El szeretnél felejteni valamit? Gondolja arra!

2021. 11. 13. 19:00

Fotóalbumot lapozgatva, vagy a telefon memóriájában kutakodva rátalálhatunk fontos és sokat mondó képekre, amelyek kellemes vagy épp kellemetlen emlékeket idézhetnek fel.

A nosztalgiázás egyik módja a fotók nézegetése, de a másokkal való beszélgetés során is felidézhetünk régen történt eseményeket. Olyan helyszínek és személyek kerülhetnek ismét a gondolatunkba, amelyeket talán évek óta fel sem idéztünk magunkban.

Azonban nemcsak jó emlékek törhetnek a felszínre, hanem vannak olyan dolgok, amelyeket törlni szeretnénk az agyunkból, mert annyira kellemetlen vagy fájdalmas mindaz. Amikor szívesen idézünk fel valamit, akkor elég csak arra gondolni és már meg is van a kép, az élmény. Csakhogy ezzel is pont így van, ha valamit felejteni szeretnénk. Talán te is tapasztaltad már azt, hogy egyszerűen szerettél volna kitörölni a gondolataidból valakit, vagy valamit, de nemhogy sikerült volna, hanem talán még élénkebben benned tombolt. Próbáltad hessegetni a gondolatokat? Igyekeztél mást csinálni, hogy eltereld a gondolatodat. Sikerült? Ideig-óráig bizonyára, de amint lecsendesedtél megint megszálltak a gondolatok és az emlékek?

Még a tudósok is arra mutattak rá, hogy ha valamit szeretnénk elfelejteni, az agyunk éppen elkezd azzal foglalkozni. De akkor mégis hogyan felejthetünk?

Ha mindez fordítva történik, akkor bizony minél többet idézünk fel egy-egy kellemetlen vagy kényelmetlen eseményt a múltból, az egyre halványodni fog a jövőben. Sőt azt is megállapították, hogy minél többet emlékszel vissza egy-egy eseményre – függetlenül attól, hogy jó vagy rossz – annál több részét veszítjük el.

Szokták mondani, hogy a rossz és fájdalmas emlékek az idő múlásával halványulnak, de akár még szépülhetnek is. Az idő is fontos tényező, de a többszöri felidézés is. Az agy ugyanis szelektálja a befutó adatokat és csak azokat tartja meg, amelyekre a későbbiekben még szükség lehet. Ilyen formán a feleslegesnek ítélt adatokat mellőzi.

 

Ne felejtsd! Minél többször idézel fel magadban egy rossz emléket, annál gyorsabban fog kikopni a memóriádból. Csakhogy a jó emlékek esetében is így lehet, tehát óvatosan ezzel. Ugyanakkor a felejtés hasznos a memória felszabadításában.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | Képek: Pixabay)