Jump to content

Másnak könnyen megmondod a tutit?

2021. 11. 22. 19:00

Szeretnek veled beszélgetni a barátaid? Ha igen, elgondolkodtál azon, hogy miért? Valószínűleg jó hallgató vagy és talán a tanácsaid is hasznosak számukra?

Mindenkinek van olyan személy az életében, aki egy nagyobb lélegzetvételű pillanatban olyan hasznos tanáccsal látta el, amelyet megfogadva pozitív irányba változott az élete. Ez lehet egyszeri alkalom, de az ilyen emberek segítségét máskor is szeretjük igénybe venni. Ha visszagondolsz a bölcsességet mondó személyre, vajon olyan tökéletesnek látod a magánéletét, mint amilyen jó tanáccsal ellátott téged?

Tapasztalhattad már te magad is, hogy egy barátodnak milyen jó tanácsokkal tudtál szolgálni. Nemcsak ez kellett a lelkének, de tényleg elindítottad őt egy pozitív úton. A dolog pikantériáját az adhatja, ha te, mint tanácsadó a saját életedben egyáltalán meg sem közelítetted tettekben azt a bölcsességet, amit mondtál.

Eleve megvan az az adottságunk, hogy egy problémára rátekinteni kívülről sokkal könnyebb, mint azt megélni és abban a helyzetben a legjobban cselekedni. Ilyenkor jól jön valaki olyan segítsége, aki külső személyként rálát az életünkre és a józan ész erejével, a tiszta látásmódjával olyan bölcselettel láthat el, amelyre mi nem is gondolnánk.

Kutatásokkal már bizonyították azt, hogy az egészségügyben dolgozók, ha tanácsra van szükségük, akkor nem az adott szakterület szakértelmére támaszkodnak szívesen, hanem olyan személyekre, akik azonnal elérhetők. A munkahelyi problémák kezelésében sem a leginkább hozzáértő személyhez fordulunk, hanem ahhoz a munkatárshoz, akiben a legjobban megbízunk és a legszimpatikusabb. Nincs is szükség szakértőre?

Természetesen sok esetben jól jön egy igazán hozzáértő személy tanácsa, ha a saját tudásának átadása helyett arra tud koncentrálni, hogy mi a mi problémánk valójában.

Az igazán jó és hasznos tanácsokat azok tudják nekünk adni, akik nemcsak fitogtatni akarják tudásukat, hanem képesek beleélni magukat a mi helyzetünkbe. Ugyanígy te is akkor vagy igazi segítsége bárkinek, ha beleérzed magad abba, amit a veled beszélgető elmond magáról.

A saját problémáidat te éled meg igazán, mégis van az úgy, hogy egyszerűen nem látod, hogy a bajodra mi lenne a megoldás. A problémát az okozza, hogy nem látjuk a fától az erdőt. Bezzeg másoknak milyen magasröptű és használható bölcseletekkel tudunk szolgálni?! Azért van ez így, mert más problémájába ugyan beleéljük magunkat, de mivel számos apró részletet nem tudunk, így abba elmerülni sem lehet, vagyis csak a fontos momentumokra koncentrálunk.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | Képek: pixabay.com)