Jump to content

Kiváló elfoglaltság a gyűjtögetés, de csak egy pontig

2022. 04. 07. 19:00

Van, amiért rajongunk és rajongásunk tárgyából minél többet, többfélét igyekszünk begyűjteni. Ezt nevezzük gyűjtésnek.

Bélyeg, szalvéta, képeslap. Csak néhány tárgy, amelyet gyermekkorunkban előszeretettel gyűjtöttünk és féltve őriztünk. A gyűjtés tárgya lényegében bármi lehet. A gyűjteményt jó rendezni, rendszerezni és gondozni. Egyfajta kikapcsolódást is adhat ez, sőt hobbivá nőheti ki magát. A gyűjtött tárgyat jó érzés rakosgatni, nézegetni. Egészen addig ez még kívülről is irigylésre méltó, amíg ez a gyűjtőszenvedély el nem hatalmasodik.

A gyűjteményünk darabjaihoz van, hogy a véletlen folytán jutunk hozzá, máskor pedig komoly kutatómunkát, utánajárást, várakozást igényel. Bárhogy is gyarapszik az állomány, az örömmel tölt el. Az pedig csak természetes, hogy a gyűjteményünk darabjait óvjuk, védjük. Egyáltalán nem gondolkodunk abban, hogy azoktól megváljunk, esetleg a csere fogalma fordulhat meg a fejünkben. Akinél azonban a gyűjtési szenvedély elhatalmasodik, azt jelenti, hogy egyre több mindenre kiterjed a figyelme. A többféle gyűjtemény egyre több tárgyat jelent és már átfordul értéktelen lomgyűjtésbe csap át. Ez az állapot elfajulhat annyira, hogy már az otthont is kezdi kinőni. Egyértelmű, hogy a több tárgy több helyet is igényel. Ha pedig ez nem áll rendelkezésre, akkor káosz alakul ki. A sok tárgyat rendszerezni, normálisan elhelyezni sem lehet, így a takarítás sem egyszerű. Talán még egy ideig megvalósítható, de ha a gyűjtőszenvedély elhatalmasodik, az együtt járhat az igénytelenséggel is.

Hogy mit jelent ez az életben? Az egyik TV-csatorna sorozatot forgatott olyan személyekkel, akik mániákusan gyűjtögettek. Így élnek ők:

A gyűjtögetésnek ez a fajtája már kényszeres és betegség. Azt gondolnánk, hogy van az a pont, amikor felismerik az emberek maguk körül, hogy ez már nincs rendjén. Csakhogy az ilyen személyek mégsem így tesznek. Ami kívülről annyira egyértelmű, azt a kényszeres gyűjtögető teljesen normálisnak vél. Azt sem érti, hogy másoknak azzal mi a gondja?

Az ilyen személy nemhogy nem ismeri fel a bajt, de a kívülről érkező segítséget sem fogadja szívesen. Ez már sokkal több annál, mint higiéniai kérdés, hiszen ez már mentális probléma, amely kezelés, segítség nélkül bizonyára nem fog csak úgy megszűnni.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | Képek: Pixabay)