Jump to content

A kritika rombolhat és építhet, de mindenképp fejleszt

2022. 11. 20. 19:00

Annyit beszélünk az őszinteség fontosságáról a párkapcsolatban, a barátságban és úgy általában, az életben. Egy erény, amely mégis rosszul sülhet el, ha használják.

Az őszinteségről mégsem kell leszoknunk. Ennek a cikknek nem az a lényege, azonban az őszinteséggel rátapinthatunk mások gyenge pontjára. Sőt, akár a mi szemünkbe is mondhatják azt, ami a gyenge pontunk.

Ha megfelelő önismerettel és önképpel rendelkezünk, akkor nagyjából tisztában vagyunk erősségeinkkel, de a gyengeségeinkkel is. Ki ne szeretné azt, ha dicsérik? Ugyanakkor a túlzásba vitt, dicséret is gyanús, zavarba ejtő vagy egyenesen idegesítő. Az őszintén kimondott és a gyengeségeinkre rámutató szavak mégsem esnek jól. Akkor sem, ha tudjuk, hogy igaz.

Jobb esetben csendben, szavak nélkül vagy beleegyezéssel elfogadjuk, de rosszabb napokon és sértődöttségünkben akár fel is zaklathat, amit nem biztos, hogy szó nélkül hagyunk. Ez utóbbi akár veszekedéssé is fajulhat.

A kritikát akkor is nehéz elfogadni, ha igaz és ha minden bántástól mentesen, a személyiségünket, lelkünket építő jelleggel mondják nekünk. Van, aki jobban fogadja ezeket, mások kevésbé. Nehéz minden pillanatban megfontoltan és higgadtan reagálni, de ha szeretnéd a fejlődésedet a kritikával erősíteni, akkor próbálj meg így reagálni:

Hallgasd meg!

Már csak illedelmességből is végig kell hallgatni embertársainkat. Ha kritikát kapsz valakitől, türelmesen várd meg, hogy mit akar kifejezni, mert lehet, hogy az indítás keményebb, de a végén kiderül, hogy igazából felnéz rád, csak ő máshogy csinálná mindazt, amit te teszel. Azt tanácsoljuk, hogy ne támadd torkon azonnal azt, aki elmondja a saját véleményét, hiszen lehet, hogy a magasztalásig eljuttok.

Nézd meg, hogy ki mondja

Sok emberrel vagyunk kapcsolatban, de ha valaki ismeretlenül kritizál, vagyis szinte semmit nem tud rólad, akkor a szava sem nyomhat olyat a latba, mint ahogy szánja. Azaz nem is túl hiteles az, amit mond rólad. Ha azonban olyan mond neked őszinte véleményt, akit szeretsz, tisztelsz, akkor jobb, ha abból indulsz ki, hogy segíteni szeretne téged és nem lenyomni. Az, hogy keményebb szavakat intéz hozzád, lehet, hogy csak a te nézőpontodból az, mert érzékenyen érint. Az ő szemszögéből nézve pedig nagyon is egyszerű, letisztult vélemény. A környezet ugyanis mindig reálisabban látja azt, amibe mi bele vagyunk ragadva, vagy az érzelmeink uralkodnak felettünk. Az őszinte vélemény nem jelenti azt, hogy meg kell fogadnod, de mindenképp fejlesztő hatású lehet.

Nem biztos, hogy rólad szól

Miután meghallgattad a másik mondandóját, gondold végig, hogy mit is mondott. Van ugyanis, hogy saját fájdalmukat, bánatukat fejezik ki a te személyed köntösébe bújtatva. És az is lehet, hogy azért mondanak ki szavakat, mert magukat akarják jobb színben feltüntetni vagy védeni.

Csak azt használd, amire szükséged van

A kritika fontos a személyiségfejlődésünk során és mindenképp fejlesztő hatású. Ám bármilyen véleményt kapsz azzal vagy azonnal tudsz azonosulni, vagy nem. És még az is lehet, hogy csak később, átgondolva, más perspektívából megközelítve érted meg, hogy mire gondoltak. Azonban még is több szűrőn átengeded a hallottakat, mire azt tanító jelleggel felhasználsz később.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | Képek: Pixabay)