Jump to content

Hallgatni arany, legyél te is jó hallgatóság (néha)

2024. 04. 17. 21:30

Az emberek szavakból értik meg egymást a leginkább, ám ezt is túl lehet tolni, főleg, ha haszontalan, mások szavát figyelembe nem véve tesszük meg. Néha érdemes csendben maradni.

Nagy dumás vagy? Néha azonban ügyelj arra, hogy lecsendesedj. Megvan annak a maga előnye. De ezt akkor is érdemes alkalmaznod, ha mások szóba állnak veled. Ne érezd úgy, hogy csakis neked kell beszélned. Persze, elkaphat a hév mindenkit, ha a beszélgetés olyan irányba visz, amely során mindenkinek megvan a véleménye és azt szeretné is megosztani a másikkal. Az azonban nagyfokú udvariatlanság, ha mindig a másik szavába vágsz. Egyrészt nem tiszteled meg őt a beszéd jogával és joggal érezheti úgy, hogy nem figyelsz rá. Csendesítsd magadon odabent és figyel. Tudod miért?

…mert, ha odafigyelsz a beszélgetőpartneredre, akkor akár olyan érdekességet is hallhatsz, amelyet elnyomna a te szöveged. Ki tudja, akár még tanulhatsz is valami újat pusztán egy beszélgetéssel.

…mert az emberi kapcsolatok minősége azon is múlik, hogy mennyire adjuk meg egymásnak a figyelmet, a tiszteletet.

…mert, ha mindig belevágsz mások mondandójába, akkor nem tudod meg az érveit, a gondolatait és talán olyanba szólsz bele, olyat mondasz, amiről fogalmad sincs. Sőt, akár meg is bánthatod, mert nem tud elmondani neked információkat és belegyalogolsz a lelkébe.

…mert nem árt néha jó hallgatóvá válnod és önuralmat gyakorolnod magad felett.

…mert jár a nyelvednek, a torkodnak, a hangszálaidnak egy kis pihenés. Ezt azok bizonyára nagyra tudják értékelni, aki hivatásából adódóan sokat beszél.

(Forrás: lelkielet.co.hu | Képek: Pixabay)