Jump to content

Hogyan segíthetünk a gyereknek feldolgozni a válást

2014. 01. 15. 12:30

Válás, bizonytalan, széthulló kapcsolatok, útkeresés. Az egyik legerősebb stresszfaktor szülőknek, gyerekeknek egyaránt. A feldolgozatlan válás a gyermeket könnyen kitéríti lelki egyensúlyából. A lelki egyensúly a visszaállításában, a gyerekek tanulási és viselkedési problémái mögött nagyon gyakran kiváltó ok a válás, és az ezt megelőző, illetve követő stressz. Gyermekünk tudatosan, vagy tudattalanul mintázhatja a szülők párkapcsolati helyzetét, és legfőképpen problémamegoldó stratégiáját.

Vizsgálatok bizonyítják, hogy abban az esetben, ha elvált szülők gyerekei kötnek házasságot, a válás esélye nagyobb az átlagosnál. Az ok abban keresendő, hogy a gyermekek a szüleik által alkalmazott viselkedésmintát tekintik működő megoldásnak.

Kisebb gyermekek gyakran értetlenül állnak a szüleik által hozott döntéshez. Nem értik meg, hogy ha eddig szerették egymást a szüleik, akkor most miért ez a váltás. Sajnos tudattalanul vagy teljesen tudatosan hajlamosak összekapcsolni a saját csínytevésüket a szüleik válásával. Felelősnek érzik magukat miatta. Könnyen vonják le azt a következtetést, hogy „ha én nem teszek úgy, ahogy a szüleim szeretnék, akkor elvesztem a szeretetüket”. Ebből alakulhat ki később a megfelelési kényszer (szülőknek, párkapcsolatnak, főnöknek), mely a későbbi életkorban újabb konfliktusok melegágya lehet.

Ezért is nagyon fontos, hogy a válásba be legyenek vonva a gyermekek, meg kell velük is beszélni a döntést! A kisebb gyermekek esetében gyakran tapasztalni, hogy a gyermekrajzokon együtt jelenik meg Anya és Apa, bár már évek óta nem élnek együtt. Gyakran kérdezget a gyermek, hogy miért is váltak el a szüleik, mi történt?

Sokszor annyira ragaszkodnak a velük maradt szülőhöz, hogy az már szinte terhes a szülő számára, holott a gyermek szempontjából az indok érthető: fél a további veszteségtől. A másik véglet, mikor a gyermek dühös a veszteség miatt, és a dühét a szerettein vezeti le, és ez lehet, hogy a vele maradt szülőn, lehet, hogy az „elvesztetten” csattan.

Tinédzserek esetében is megjelenik a fel nem dolgozott válások tünete. Ez azonban jóval burkoltabb, hiszen a, meg nem kapott törődés, szeretethiány miatt (hiszen az egyik szülő kilép a családból, és nem viseli gondját tovább a gyermeknek) a tinédzser visszahúzódóbbá, zárkózottabbá válik a szülei felé.

A tinédzserre jellemző lehet, hogy a párkapcsolataiban gyors váltások, elvarratlan szálak, vagy éppen a veszteségtől való félelem miatt, visszahúzódóvá, szorongóvá válik, nehezen kezdeményez párkapcsolatot. A lelkileg fel nem dolgozott válások esetén hajlamos lehet a könnyebb utat választani, és megfutamodni a kihívást jelentő helyzetek elől.

Fotó: freedigitalphotos.net

lelkielet.hu/boldog-gyermek.hu