Jump to content

A nyelési nehézségnek is lehetnek lelki okai

2014. 01. 27. 06:01

A nyelési panaszok arra utalnak, hogy bizonyos dolgokat, tényeket és helyzeteket nehezünkre esik „lenyelni", azaz elfogadni és elviselni. A nagyobb falatokat csak üggyel-bajjal tudjuk „megrágni", egyes dolgokat viszont „muszáj egyszerűen lenyelnünk". Másokat pedig „képtelenek vagyunk olyan gyorsan megemészteni".

E kifejezések mindegyike az emésztés folyamata és az élettörténések közötti szoros összefüggésről tanúskodik. Valamit lenyelni annyit jelent, hogy az ember egy dolgot elfogad, a sajátjává tesz. Aki a kemény és többnyire jókora falatokkal, melyeket az élet nekünk juttat, nem tud megbirkózni, gyakran folyadék - többnyire alkohol - segítségével kísérli meg, hogy az könnyebben csússzon le a torkán.

A mértéktelen alkoholfogyasztás étvágytalansághoz vezet. Következésképp az ember előbb-utóbb megelégszik a folyékony táplálékkal, mely könnyedén szétárad a szájban, s végképp lemond a valódi táplálékot jelentő szilárd falatokról. A nyelési problémák egyik jellegzetes fajtája a levegőnyelés. A beteg nyelésre való készséget színlel, ám a tulajdonképpeni feladat¬tól meghátrál.

A nyelési nehézségekkel küszködőnek meg keltene kérdeznie magától, miképpen tudná megoldani élete nyilvánvaló konfliktus¬helyzeteit. Vagy le kell mondania, meg kell szabadulnia a kínzó feladattól, vagy pedig annak elvégzése érdekében fokoznia kell belső készségét és megértő-képességét. A kellemetlen feladat mi¬benlétére valószínűleg gyorsan fény derülhet egy rövid, de mélyreható beszélgetés során.

Fotó: freedigitalphotos.net

lelkielet.hu/otthonigyogymodok.hu