Jump to content

Új lelkipásztori szolgálatot indítanak a jezsuiták Oázis néven

2014. 02. 11. 10:34

Új lelkipásztori szolgálatot indítanak a jezsuiták Oázis néven kedden a fővárosi Párbeszéd Házában szerzetesi közösségek és laikusok együttműködésével - jelentette be Forrai Tamás, a jezsuita szerzetesrend magyarországi tartományfőnöke sajtótájékoztatón, hétfőn Budapesten. Mint mondta, a Mária utcai rendház kapujából nyíló Oázisban olyan tevékenységet folytatnak majd, ami a papi lelki vezetés és a pszichológia között helyezkedik el, és mindenkit várnak, akik szeretnék megosztani örömüket, bánatukat, vagy arra vágynak, hogy valaki meghallgassa őket. Forrai Tamás közölte: nyitvatartási időben bejelentkezés nélkül, térítésmentesen fogadnak mindenkit.

Kiemelt céljuk pedig "a fiatal felnőttkor és a családok élethelyzeteinek lelkipásztori támogatása". Szolgálatuk egy bécsi intézmény, a Gesprächsinsel mintájára és támogatásával jött létre - tette hozzá.

Rámutatott: ez nem csak jezsuita program, mert egyházon belüli és egyházak közötti, illetve állami, civil szférával való együttműködést is igényel. A jezsuita tartományfőnök úgy fogalmazott: szolgálatukkal arra vállalkoznak, hogy szerzetesi hagyományaikra építve, lelkigondozói tapasztalatokkal úgy fogadják a hozzájuk betérőket, hogy átélhetővé tegyék számukra, "nincsenek egyedül".

Az MTI kérdésére elmondta: a most beindítandó tevékenységük az evangelizációra is alkalmas lehet, s igyekeznek megszólítani a fiatal felnőtt keresztényeket, valamint a hitet keresőket egyaránt, mert "folyamatosan erősödik a tájékozódási pont elvesztése". Ennek hatása az, hogy nő azok száma, akik "nem hoznak otthonról megoldási módokat arra", mit kezdjenek az életükkel, hogyan döntsenek bizonyos élethelyzetekben, miként válasszanak maguknak párt vagy hivatást, vagy hogyan kezdjenek önálló életet - magyarázta.

Törőcsik Júlia szociális testvér, a program szakmai vezetője közölte: jellemzően egy vagy néhány alkalmat magában foglaló négyszemközti beszélgetésekről lesz szó. Kitért arra: 12 önkéntes munkatársuk van, akiknek lelkigondozói, teológiai vagy pasztorális tanácsadói végzettségük van, de továbbra is várják munkatársak jelentkezését.

Mint mondta, hiánypótló kezdeményezésükkel egyszerre több embert tudnak fogadni, valamint pszichoterápiás szolgálatokkal is kapcsolatokat építenek ki. Interneten a http://oazis.parbeszedhaza.hu-n érhetők el.

Forrai Tamás más témákat említve szólt arról, hogy a szomszédos jezsuita provinciákkal igyekeznek szorosabbra fogni a kapcsolatokat, ennek első állomása a szatmárnémeti közös - magyar, román és német nyelvű - szolgálat. Jelezte: az idén "nagy csapat fiatal" jezsuita tér vissza külföldi tanulmányútról, ami a jezsuiták szolgálatainak megújítását segítheti.

Fotó:martinus.hu

lelkielet.hu/MTI