Jump to content

A legjobb módszerek a szorongás legyőzésére

2014. 02. 18. 11:34

Szinte mindenki megtapasztalta már azt a rossz érzést, ami idegességgel, feszültséggel és stresszel társulva rontja el mindennapjainkat, a szorongást. Itt van 5 módja annak, hogyan kezeljük a problémát. Mindannyian úgy gondoljuk, hogy tudjuk, hogyan kell lazítani. De a tv vagy a számítógép előtti hűsölés nem igazán egyezik meg a relaxációval. Attól függően, hogy mit csinálsz vagy nézel, akár még feszültebbé is válhatsz. Ugyanez érvényes az alkoholra, a dohányra és a kábítószerre. Úgy tűnik, mintha enyhítenék a szorongás és a stressz okozta problémákat, azonban ez egy hamis, átmeneti állapot csak.

Amire a testnekigazán szüksége van, az a különféle relaxációs technikákban (jóga, tai-chi) rejlik: a mély lélegzetvétellel járó gyakorlatok jótékonyan hatnak a véráramlás frissítése révén a szervezetre, egyben jó hatással vannak az elmére is, lazításra ösztönzik az egész testet, az idegek megnyugszanak.

Szeretnéd, hogy a tested és az elméd kipihent legyen és elég erős ahhoz, hogy jól vegye a mindennapok viszontagságait? Aludj rendesen és eleget, ne túl sokat vagy keveset. Táplálkozz helyesen: fogyassz sok gyümölcs és zöldségfélét, építsd a fehérjére és a teljes kiőrlésű gabonára a hosszú távú energiapótlásodat (a rövid ideig ható, túlzott cukor és koffein adta turbó helyett). Mozogj sokat, hogy oxigénnel frissítsd fel a tested és az agyad sejtjeit, hogy a legjobb teljesítményt hozhasd.

Szánj időt a családoddal és a barátaiddal való együttlétre. A szervezett elfoglaltságok éppúgy jók, mint a spontán együttlétek. Bármilyen elfoglaltság, amit a szeretteinkkel közösen végzünk, segít elmélyíteni a kapcsolatunkat és növeli biztonságérzetünket. Az öröm és a jóleső érzés, hogy megoszthatjuk élményeinket másokkal, boldogabbá tesz, valamint eltereli a figyelmünket a bosszantó dolgokról. Ha aggódsz és ideges vagy valami miatt, akkor beszéld meg a problémáidat valakivel, akire számíthatsz. Ha kibeszéled magad és meghallgatnak, esetleg még jó tanáccsal is ellátnak, jobban érzed majd magad és jobban tudod majd kezelni a felmerülő nehézségeket. Eszedbe fog jutni, hogy mások is hasonlóan érezhetnek olykor, és hogy nem vagy egyedül.

Egy jóleső séta a parkban vagy kirándulás az erdőben segít megnyugodni és biztosnak érezni magadat. (Olyan helyet válassz, ahol biztonságban érzed magad, pihenhetsz és élvezheted a környezetet). A séta, a kirándulás, a biciklizés azon kívül, hogy megnyugtat, még jól meg is mozgatja a testedet. Hívd el néhány barátodat vagy családtagodat, így a társasági életet is élvezheted egyúttal.

Egy jó mód arra, hogy eltereljük figyelmünket az aggodalomról, hogy csak a jó, szép és pozitív dolgokra összpontosítunk. Önfeledten álmodozz, kívánd, képzeld el a legjobbat, ami csak történhet veled! Ha idővel sem javulnak a tünetek és a szorongás extrém méretek ölt, célszerű a megfelelő orvoshoz fordulni, mert akár betegség is rejtőzhet mögötte.

Fotó: freedigitalphotos.net

lelkielet.hu/kamaszpanasz.hu