Jump to content

A férfiakra is veszélyes a depresszió

2014. 04. 10. 22:06

Az emberek legtöbbje azt hiszi, a depresszió a nők betegsége. Ugyanakkor a férfiak, amiért hallgatnak róla, még nem élveznek védettséget! Azonban a depresszió jelei mások a férfiaknál, mint a nőknél. Azonban ez is jól mutatja, hogy a férfiak nem követik úgy a saját egészségüket, mint a nők, ennek köszönhetően, ha bármilyen egészségügyi problémával szembesülnek, később fordulnak orvoshoz, mint a nők. A férfiak ennek köszönhetően kevésbé figyelnek a depresszió jeleire is. Ráadásul a nőknél jobban is tudják titkolni őket családjuk, barátaik, munkatársaik elől. Valószínűleg ez is közrejátszik, hogy gyakran fel sem ismerik pszichés betegségüket, mert véleményük szerint ez csak a gyengéket érintheti.

A depresszió azonban mindkét nemnél előfordulhat, de a férfiak elsősorban a fizikai tüneteket veszik észre. Fáradtságra, kimerültségre, alvászavarra, izomfeszültségre panaszkodnak, illetve étvágytalanságra vagy állandó fejfájásra.

A férfiakról az a közfelfogás, hogy nem tudják kimutatni érzéseiket, nem szívesen nyílnak meg mások előtt. Ennek köszönhető, hogy a férfiaknál nem igazán jelennek meg a lelki tünetek, így a férfiak ritkábban sírnak és kevésbé látszik rajtuk, ha szomorúak.

De miből sejthetjük, hogy depressziósak vagyunk? Ilyenkor előfordulhat a túlzott alkohol- vagy drogfogyasztás, de nem furcsák a dühkitörések, esetleg a szerencsejáték vagy egyéb szenvedélybetegségek megjelenése.

De ide tartozik a hírtelen kialakuló szeretet az extrém sportok iránt, illetve a kockázatos szexuális viselkedés. Ez akkor is így van, ha ezeket a tüneteket nehéz depresszióként azonosítani.

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:lelkielet.hu/otvenentul.hu