Jump to content

Leginkább a korral jár az alvászavar

2014. 05. 06. 10:56

Általánosan elfogadott vélemény, hogy az életkor előrehaladtával azért változik meg az alvásunk, mert egyre kevesebb pihenésre van szükségünk. Holott az alvással töltött idő csökkenése, töredezettsége, a rendszertelen felébredések és a mindezekből fakadó kellemetlen nappali tünetek hátterében számos időskorban bekövetkező testi-lelki változás, megbetegedés állhat. Az évek múlásával egyre nehezebbé válik az elalvás, gyakoribbak az éjszakai ébredések, és mind több időt igényel a visszaalvás.

Bár sokak szerint idősebb korban több alvásra van szükség, valójában teljes felnőtt életünk során megközelítőleg ugyanannyi alvást igénylünk. A különbség az, hogy amíg fiatalon ezt megszakítás nélkül tesszük, később a szervezet nem tudja egyvégtében fenntartani az alvást.

A 65 év felettiek több mint felét gyötrik alvásproblémák. A leggyakoribb panasz az álmatlanság, melyre az alvás időtartamának megrövidülése és a korai felébredés jellemző, és amelyet nappali fáradtság, aluszékonyság, hangulat- és memóriazavar követ. Az életkor előrehaladtával szintén egyre gyakrabban fordul elő a korai elálmosodással és korai ébredéssel járó, korai alvásfázis szindróma.

Az időskori alvászavarok hátterében gyakran állnak súlyos testi vagy lelki megbetegedések. Sokszor olyanok, melyekről nem is tudunk! Ilyen krónikus betegségek a magas vérnyomás, a cukorbetegség, az agyvérzés, a szívproblémák, a tüdőbetegség, a Parkinson kór, az Alzheimer kór, az inkontinencia, a reflux, az asztma és egyes prosztataproblémák.

Ugyanakkor a betegségek következtében fellépő fájdalom, továbbá egyes pszichés panaszok (szorongás, depresszió) még jobban megnehezíthetik az alvást. Azonban ebből kigyógyulni sem könnyű, hiszen sokszor a felsorolt betegségek kezelésére használt gyógyszerek, továbbá a kórházi ápolás és a műtét utáni lábadozás is okozhatnak alvászavart.

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:lelkiélet.hu/otvenentul.hu