Jump to content

Nemcsak a testet a lelket is gyógyítják az ápolók

2014. 05. 12. 20:01

Az ápolók azok, akik megteremtik az orvos és a beteg közötti kapcsolatot, ezért feladatuk nem csupán a páciensek testi-, hanem a lelki gondozása is. Erről Szita Károly Kaposvár polgármestere beszélt, amikor a Kaposi Mór Oktató Kórházban köszöntötték azokat az ápolókat, akik évtizedek óta elhivatottan végzik munkájukat. A Nemzetközi Ápolók Napja kapcsán köszöntötték az intézmény dolgozóit, hiszen ők azok, akik sokszor a háttérbe húzódva, de odaadóan törődnek a betegekkel.

A Kaposi Mór Oktató Kórházban 1300 ápoló segíti nap, mint nap az orvosi munkát. Szita Károly beszédében úgy fogalmazott, hogy mindent meg kell tenni az ápolók anyagi megbecsüléséért is. Szita elmondta, nem szeretne feleslegesen ígérgetni, mert az ígéretekből már tele van a padlás

Prof.Dr Repa Imre a kórház stratégiai igazgatója szerint nem működhet az egészségügy az ápolók áldozatos munkája nélkül. Hozzátette, sürgető a változás igénye az ágazatban, nemcsak a fizetéseket tekintve. Véleménye szerint az egészségügybe és egy oktatásba 25 év után, nem felületi kezelést kéne csinálni, hanem valós problémáknak a megoldását, egyszer hozzá kell nyúlni.

A sok gond ellenére, azonban az egészségügyi dolgozók erőn felül teljesítenek. A sürgősségi centrum kiemelt profilja a 24 órás betegellátás, az egykapus beteg beléptetés, hozzájuk tartozik a kórház területén bármely osztályon történt reanimáció elvégzése.

Az Év ápolónőjének megválasztott Cseh Katalin: szerint elengedhetetlen a lelki törődés, nem elég csupán a testi tünetek orvoslása. Elmondta, a betegellátásban nagyon fontos a betegekkel való kommunikáció és vezetés kiegészíti az orvosi terápiát, nagyon fontos a betegek részére fél gyógyulást jelenthet.

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:lelkielet.hu/somogytv.hu