Jump to content

Testi és lelki ok a csoki utáni sóvárgás

2014. 06. 23. 20:13

Elég sok ember - főként a nők- problémája a csokoládé iránti gyakori vágy. A háttérben több testi és lelki ok is állhat. De vajon mi állhat a csokoládé utáni sóvárgás mögött a lélek szintjén. Először is érdemes megfigyelni, hogy érzelmi vagy fizikai éhséget érzünk, amikor ránk tör a sóvárgás. Az érzelmi éhség általános jellemzői, hogy hirtelen tör ránk, és rövid időn belül nagyon felerősödik, ugyanakkor egy erőteljes, kényszeres, sürgető érzés. Kifejezetten egy konkrét ételféleségre irányul, mely helyett más féle étel nem felel meg és egy erős "meg kell ennem" kényszeres érzés társul mellé. Roppant érdekes, hogy nem szűnik meg akkor sem, ha test eltelítődött, és a végén bűntudat érzése kísért.

Testünk jelzései mindig üzenetet hordoznak számunkra. Nem kivétel ez alól az étvágyunk, a testsúlyunk sem. Érdemes időt szánni arra, hogy megfejtsük testünk üzeneteit és tudatosítsuk őket, ahelyett hogy megpróbáljuk legyőzni, és elnyomni, inkább próbáljuk meg megérteni, hogy milyen üzenetet hordoz magában.

De mit üzen a csokoládé? Dr.Doreen Virtue, a pszihológia doktora évekig dolgozott táplálkozási függőségekben szenvedő kliensekkel. Ezen évek alatt megfigyelte, hogy az azonos típusú sóvárgások mögött hasonló személyiség típusok, illetve problémák állnak fent.

Általánosságban az mondható el, hogy a csokoládé utáni sóvárgás hátterében a legtöbbször a szeretet utáni vágy, párkapcsolati problémák állnak. A csokoládéfüggőséggel a lélek a szerelem, a meghittség és a romantika után kiált. A csokoládé gyakori pótszere a depresszió, a feszültségek és az ingerlékenység kezelésének vagy leplezésének.

Persze nem mindig könnyű beismerni még magunknak sem ha gond van, a változással szemben természetes első reakció az ellenállás De érdemes addig szembenézni a következményekkel, amíg az érzelem – és a testsúlyunk - még "helyrehozható" állapotban van.

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:lelkielet.hu/stylemagazin.hu