Jump to content

Ifjúsági egyesület alakult Nicken

2014. 06. 25. 11:41

Szalézi értékeken nyugvó egyesület kezdte meg működését Nicken. Aktív szerepet vállalnak a tagok a hagyományőrzésben, és szeretnék segíteni a fiatalokat a lelki, erkölcsi fejlődésben. Nicken Don Bosco Nyomdokán Fiatalokkal a Fiatalokért elnevezéssel alakult ifjúsági egyesület – számolt be az eseményről Tóth Sándor. Az egyesület célul tűzte az ifjúság érdekeinek képviseletét. Fontosnak tartják az ismeretterjesztő foglalkozások, túrák, kirándulások, táborok, ifjúsági programok szervezését, lebonyolítását.

A helyi hagyományőrzést és a falu kulturális örökségének védelmét is szem előtt tartják. Nagyon fontos, hogy a hit és a szeretet által eljusson a mai fiatalság arra az erkölcsi szintre, amelyen őseink éltek. Talán a jövő nemzedék egyszer ránk is követendő példaként fog tekinteni - mondta Firisz András az egyesület elnöke. Az egyesület megalakulásának bejelentését Don Bosco jelmondatával zárta: Lelkeket adj, Uram!

Az ötszáz fős lakosságú Nick küzd a kis falvakat sújtó gazdasági, népesedési gondokkal. Az elmúlt években csődeljárást indítottak a település ellen, az önkormányzat semmilyen fejlesztést sem tudott nyújtani a településen. Nicken fontos szerepet töltenek be a plébánia keretében működő közösségek és a civil egyesületek. A gyerekek számára programot a plébánia közösségei és a civil egyesületek nyújtanak. A település plébánosa, Aigner Géza számos kezdeményezéssel segít abban, hogy a válságos helyzet ellenére fejlődjön a falu élete.

Nick község a Nyugat-Dunántúli régióban, a Kisalföldön, Vas megyében, a Sárvári kistérségben, a Rába és a Répce között, a megye északi részén, a Kőris-patak mellett fekszik. A megyeszékhely, Szombathely kb. 40, Répcelak kb. 2 km-re található. A település első írásos említése 1221-ből származik. Valószínűleg a Ják nemzetség alapította. Birtokosai a Niczky, a Szelesetey, a Kőszegi, majd 1380-tól a Kanizsai család voltak.

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:lelkielet.hu/magyarkurir.hu